Πόσο αυξάνονται οι εισφορές για το Μετοχικό Ταμείο

Πόσο αυξάνονται οι εισφορές για το Μετοχικό Ταμείο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα σημερινά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει το μέρισμα που χορηγεί σε περίπου 275.000 συνταξιούχους το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καθώς η αύξηση των εισφορών στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και η αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού της παροχής μέσω του νόμου Κατρούγκαλου εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τον προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2018 σε πλεόνασμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, με πλεόνασμα της τάξης των 11 εκατ. ευρώ θα κλείσει και το 2017.

Ηδη, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας προσδιόρισε τον τρόπο παρακράτησης των νέων, αυξημένων εισφορών σε 310.000 δημοσίους υπαλλήλους – μετόχους του ΜΤΠΥ, σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από τον μισθό Ιανουαρίου 2018 ή Φεβρουαρίου.

Οι αλλαγές στο ύψος των εισφορών προβλέφθηκαν με νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυξάνοντας αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2017, το ποσοστό από 4% σε 4,5% παράλληλα με την αλλαγή της βάσης υπολογισμού τους.

Ετσι, πλέον, για τους παλαιούς ασφαλισμένους οι εισφορές θα υπολογίζονται στον βασικό μισθό όπως καταβάλλεται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του 2015, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους ΟΤΑ α΄ βαθμού και έχουν ενταχθεί στα βαρέα. Για τους νέους ασφαλισμένους (μετά την 1η/1/1993) θα υπολογίζεται στον βασικό μισθό, την οικογενειακή παροχή (ήταν 1% για όλους και πάει στο 4,5%), το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς βαρέων, και το επίδομα απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών. Στα ειδικά μισθολόγια –ενστόλους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς– εισφορά 4,5% θα παρακρατείται από τις αποδοχές που μετρούν και για την κύρια σύνταξη με εξαίρεση την προσωπική διαφορά.

Να σημειωθεί ότι καταργείται η οριζόντια εισφορά 4% επί του «έξτρα» ποσού 140,80 ευρώ. Επίσης το μέσο μέρισμα που διαθέτει στους συνταξιούχους του το ΜΤΠΥ εκτιμάται σε περίπου 100 ευρώ, με τον μεγαλύτερο όγκο των μερισματούχων να εισπράττουν από 50 έως 150 ευρώ.

Οπως εκτιμά, μάλιστα, η διοίκηση, εντός του 2018 δεν θα υπάρξει ανάγκη επαναπροσδιορισμού του συντελεστή βάσει του οποίου καθορίζεται κατ’ έτος το ύψος του μερίσματος. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο διοικητής του ΜΤΠΥ Ηλίας Μπάρδας, έχουν ήδη εξοφληθεί 26.000 δικαιούχοι που από το 2014 ήταν σε αναμονή και πλέον δεν υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Μάλιστα, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ενημερωθούν και οι περίπου 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι που δεν συμπληρώνουν την απαραίτητη 20ετία καταβολής εισφορών βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΜΤΠΥ, ώστε να δικαιούνται μέρισμα για τη δυνατότητα συμψηφισμού. Αναλυτικά, το Ταμείο θα προχωρήσει στη διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών τους για τα έτη που τους υπολείπονται ώστε να συμπληρώσουν 20ετία, με τα αναδρομικά που δικαιούνται από το Ταμείο λόγω της αναμονής από την κατάθεση της αίτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή