ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αίτηση για μέρισμα παιδιά που γεννήθηκαν φέτος

stin-aitisi-gia-merisma-paidia-poy-gennithikan-fetos-2222419

Δικαίωμα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος και στις οικογένειες των οποίων το τέκνο γεννήθηκε εντός του 2017 και κατά συνέπεια δεν αναγράφεται στη φορολογική δήλωση του 2016, παρέχει στο εξής το ηλεκτρονικό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόκειται για πρόβλημα που είχε διαπιστωθεί από τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας. Υπήρχαν μάλιστα έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις από τους εν δυνάμει δικαιούχους, όμως μόλις χθες, τέσσερις ημέρες πριν κλείσει η πλατφόρμα, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κατάφερε να προσθέσει τη σχετική εφαρμογή στο σύστημα.

Αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν εν δυνάμει δικαιούχοι που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, όμως το σύστημα δεν τους έκανε αποδεκτούς αφού δεν αναγνώριζε την ύπαρξη ενός πρόσθετου παιδιού.

Παράλληλα, στη νέα εφαρμογή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, γίνεται δεκτή και η αίτηση από την οποία φαίνεται ότι κάποιος από τους γονείς λαμβάνει οικογενειακό επίδομα για το παιδί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΗΔΙΚΑ, έως χθες το πρωί οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονταν σε 1,12 εκατ. Μάλιστα, στο 1,12 εκατ. διακριτούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) που εγκρίθηκαν, αντιστοιχούν συνολικά 5.448.152 διακριτοί Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Στην πράξη, μέχρι χθες είχε εγκριθεί για να λάβουν μέρισμα οι αιτήσεις από 1,12 εκατ. οικογένειες και συνολικά 5,4 εκατ. άτομα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα δε με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τα ποσά θα έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις 15 του μήνα.

Αναλυτικά, συνολικά, μέχρι χθες, είχαν υποβάλει αίτηση 2,25 εκατομμύρια άτομα (συνολικά 2,66 εκατ. αιτήσεις) και το 50,08% των αιτήσεων είχε ήδη εγκριθεί. Το ποσό που θα διατεθεί για τους συγκεκριμένους δικαιούχους ανέρχεται σε 645,74 εκατ. ευρώ με το μέσο μέρισμα να διαμορφώνεται στα 571 ευρώ ανά δικαιούχο. Στο σύστημα παραμένουν 570.763 μη ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες όμως πιθανότητα έγκρισης φαίνεται πως έχουν μόνο οι 57.239. Αλλες 293.783 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ 892.590 αιτήσεις έχουν απορριφθεί οριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις του 26,27% των αιτούντων δεν εγκρίνονται για εισοδηματικά, περιουσιακά ή άλλα κριτήρια.

Λάθος στοιχεία

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, υπήρξαν 1.807 αιτήσεις που δημιουργήθηκαν την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και περιέχουν, λόγω αστοχίας των συστημάτων, λάθος στοιχεία στη σύνθεση του νοικοκυριού. Οι αιτήσεις αυτές ακυρώθηκαν είτε βρίσκονταν σε κατάσταση «πρόχειρη» (εμφανίζεται ως «νέα» στην πλατφόρμα και είναι 843 αιτήσεις) είτε «εγκεκριμένη» (964 αιτήσεις). Οπου υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας εστάλησαν σχετικές ειδοποιήσεις με email ή/και sms ανάλογα με το τι είχε συμπληρωθεί από τον πολίτη. Εστάλησαν δηλαδή 1.240 sms και email. Για τις υπόλοιπες 567 αιτήσεις –οι 523 εκ των οποίων ήταν «πρόχειρες»– δεν υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας. Η ΗΔΙΚΑ καλεί όλους όσοι έλαβαν το email ή το sms να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στην πλατφόρμα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την έναρξη λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, αργά το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου, έως χθες το πρωί, Παρασκευή, είχαν καταγραφεί 5,07 εκατ. χρήστες και 49,82 εκατ. προβολές σελίδων.