Αισιοδοξία Βρυξελλών για συμφωνία στο Eurogroup

Αισιοδοξία Βρυξελλών για συμφωνία στο Eurogroup

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Aισιόδοξος ότι θα υπάρχει συμφωνία για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup  της Δευτέρας, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης που αποδεικνύει ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι και αυτά που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, ο ίδιος κρίνει, όπως ανέφερε, ότι πολύ πιθανόν να έχει συμβεί μέχρι αύριο. 

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, σε μία σειρά από ευρωπαϊκά κοινοβούλια,  ενώ στη συνέχεια θα γίνει ή έγκριση της εκταμίευσης που αναμένεται να φτάσει στα 6-7 δισ. Η εκταμίευση αναμένεται να χωριστεί σε δόσεις με την πρώτη να φτάνει στα ελληνικά ταμεία στα μέσα Φεβρουαρίου. 

«Η αξιολόγηση πήγε πολύ ομαλά, με αποδοτικότητα και ταχύτητα και μεγάλο βαθμό συνεργασίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς», είπε ο αξιωματούχος για να προσθέσει ότι « αν υπήρχε αντίστοιχη συνεργασία και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα βρισκόμασταν εδώ για οκτώ χρόνια». 

Χρέος

Μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε «ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν βλέπω την ανάγκη για αυτές τις συζητήσεις τώρα». Συγχρόνως, τόνισε ότι συνηθίζουμε να ξεχνάμε ότι «ήδη έχουν δοθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», ενώ, όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα, αυτά θα εξαρτηθούν από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που θα καταρτιστεί στο τέλος του προγράμματος. 

Σε σχέση με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δεν έγινε συγκεκριμένος λέγοντας πως «υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία και ένα επί της αρχής πρόγραμμα και αυτό εναπόκειται και στις απόψεις και τη σύγκλιση των απόψεων για τη βιωσιμότητα του χρέους – δεν ξέρω πότε θα επιτευχθεί», είπε ο αξιωματούχος. «Οι συζητήσεις έχουν όμως ήδη ξεκινήσει, διότι όπως ξέρετε το προσωπικό το ΔΝΤ ήταν μαζί μας στις αποστολές στην Αθήνα και συμφωνούν με όλες τις αποφάσεις, ξέρουν τι συμβαίνει και οι συζητήσεις μαζί τους θα συνεχιστούν σε φιλικό κλίμα», κατέληξε.  

Προληπτική γραμμή

Οσον αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, και κατά πόσο θα υπάρχει προληπτική γραμμή πίστωσης, ο ίδιος απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο καθώς όπως είπε πως «για να υπάρξει κάτι τέτοιο πρέπει κάποιος να το ζητήσει».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα κάνει αίτηση για πρόγραμμα, συνεπώς δεν έχει τίποτα να συζητήσουμε», καταλήγει. Ο ίδιος όμως προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο και θα μπει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Οπως ανέφερε, η χώρα μας παράγει πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, οι παγκόσμιες συνθήκες της οικονομίες καλύτερες απ’ όταν έβγαινε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά η βασική διαφορά είναι πως Ελλάδα ζητάει ελάφρυνση χρέους που δεν ζητάνε οι άλλες χώρες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή