Εκτός ατζέντας Eurogroup τη Δευτέρα η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους

Εκτός ατζέντας Eurogroup τη Δευτέρα η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συζήτηση για το χρέος θα εξελιχθεί το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς ακόμα οι τεχνικές συζητήσεις που γίνονται δεν είναι σε σημείο για περαιτέρω ανάλυση από τους υπουργούς Οικονομικών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε χθεσινή του ενημέρωση δημοσιογράφων τόνιζε πως στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας δεν θα συζητηθεί ούτε και το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα.

Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup τον Απρίλιο στη Σόφια. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η πρόσφατη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο. «Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η εκταμίευση των 5,7 δισ.

Για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εγκρίνει την εκταμίευση. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στο Eurogroup του Ιουνίου πρόκειται να συμφωνηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, ενώ πρέπει να έχει κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και να έχει αποφασιστεί το ύψος της τελικής δόσης. Η δόση πρέπει να είναι αρκετή για την ολοκλήρωση του «μαξιλαριού ρευστότητας», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο με περισσότερη σιγουριά στις αγορές.

Πολύ πριν από τον Ιούνιο πρέπει να έχει αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά πόσον θα ξεκινήσει ένα «πρόγραμμα εξπρές» μερικών μηνών με την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει διορία για την ενεργοποίηση του προγράμματος, καθώς σημασία έχει η επίτευξη των στόχων, η οποία θα βάλει τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης και θα προετοιμάσει την Ελλάδα για την εποχή μετά τη λήξη του προγράμματος. Επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενο εξαγοράς από τον ESM των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο συμφωνεί επί της αρχής με κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να απομειώσει το χρέος μιας χώρας.

«Είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τα σενάρια για τον ESM, διότι δεν έχω συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή