Χωρίς συζήτηση για χρέος και μεταμνημονιακή εποχή το σημερινό Eurogroup

Χωρίς συζήτηση για χρέος και μεταμνημονιακή εποχή το σημερινό Eurogroup

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eνα ιδιαίτερα ήσυχο Eurogroup χωρίς εκπλήξεις αναμένεται το σημερινό όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης λίγες μέρες μετά και την επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους ή για την μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις για τα δύο παραπάνω θέματα γίνονται, σε τεχνικό επίπεδο αυτή την στιγμή και δεν έχουν φτάσει στο σημείο για περαιτέρω ανάλυση από τους υπουργούς Οικονομικών. Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup τον Απρίλιο στη Σόφια. Αυτό όμως που θα συζητηθεί είναι η πρόσφατη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα η οποία σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο. Ένας στόχο «δύσκολος, αλλά εφικτός», όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εγκρίνει την εκταμίευση. Σημαντικό είναι να συσταθεί η αρμόδια επιτροπή στην Γερμανική Βουλή που αναμένεται να γίνει στις 14 Μαρτίου καθώς χωρία αυτήν το πράσινο φως για την εκταμίευση δεν θα μπορεί να δοθεί.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή