Δύο Ταμεία στήριξης επιχειρήσεων που διασώθηκαν

Δύο Ταμεία στήριξης επιχειρήσεων που διασώθηκαν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία δύο νέων Ταμείων που θα επενδύουν στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων ή θα δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν αναδιαρθρώσει τις οφειλές τους, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.

Πρόκειται για Ταμεία που θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προσελκύοντας παράλληλα ιδιωτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται είτε να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο (equity fund) αναδιαρθρωμένων επιχειρήσεων είτε να παράσχουν δάνεια (dept funding) σε βιώσιμες επιχειρήσεις μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, που μπορεί να έχει γίνει στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ή όχι. Οι σχετικές πρωτοβουλίες προωθούνται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ Τάκη Κορκολή σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ και αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Εντός του 2018 αναμένεται να ενεργοποιηθεί επίσης το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, το οποίο θα διαθέσει συνολικούς πόρους ύψους 915 εκατ. ευρώ. Αφορά τη χρηματοδότηση δανείων επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους. Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν θα επιτρέπεται η προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του επιχειρηματία, ενώ προγραμματίζονται πρόσθετες δράσεις εγγύησης δανείων και μικροπιστώσεων.

Με πόρους 10 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας, στόχος του οποίου είναι να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με έδρα τη Δυτική Μακεδονία. Στα Ταμεία που έχουν σχεδιαστεί και αναμένεται να λειτουργήσουν εντός της τρέχουσας χρονιάς, είναι επίσης το Ταμείο Υποδομών μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικοί πόροι 1 δισ. ευρώ περίπου που θα χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά και ενεργειακά έργα, καθώς και έργα ανάπλασης. Προωθείται επίσης συμφωνία συνεπένδυσης μεταξύ ΤΑΝΕΟ και Mubadala (επενδυτικός βραχίονας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), με συνολικούς πόρους 400 εκατ. ευρώ. Στόχος του Ταμείου είναι η συνεπένδυση σε ελληνικές επιχειρήσεις και έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή