ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέλεξαν να πληρώσουν τον ΕΦΚΑ μέσω συμψηφισμού εισφορών

epelexan-na-plirosoyn-ton-efka-meso-sympsifismoy-eisforon-2255960

Να συμψηφίσουν το πιστωτικό τους υπόλοιπο με τις εισφορές των επόμενων μηνών επέλεξαν σχεδόν οι μισοί από τους 305.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, που βρέθηκαν να έχουν πληρώσει για το 2017 υψηλότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημά τους.

Ο συμψηφισμός των εισφορών ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ την περασμένη Παρασκευή έληξε και η παράταση που έδωσε ο ΕΦΚΑ, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την τύχη του ποσού που πρέπει να τους επιστραφεί.

Βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την ολοκλήρωση του συμψηφισμού εισφορών έτους 2017 για τους 1,155 εκατ. μη μισθωτούς που δεν έχουν παράλληλη απασχόληση, 330.000 είναι αυτοί που δικαιούνταν επιστροφή χρημάτων. Οι περίπου 25.000 είχαν πιστωτικό υπόλοιπο κάτω των 50 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επιστράφηκε. Εμεινε στους λογαριασμούς τους και χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση των τρεχουσών εισφορών Απριλίου.

Σύμφωνα, δε, με ασφαλείς πληροφορίες, περίπου το 50% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που βρέθηκαν με πιστωτικό υπόλοιπο από την καταβολή των εισφορών του 2017 επέλεξε να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ. Ετσι, το ποσό παρέμεινε στον λογαριασμό τους και, βάσει της σχετικής εγκυκλίου, συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου μήνα, ή και περισσότερων μηνών αν είναι αρκετά υψηλό. Στην πράξη, όσοι υπέβαλαν την ηλεκτρονική αίτηση του συμψηφισμού εξόφλησαν με χρήση του πιστωτικού υπολοίπου του 2017 μέρος ή το σύνολο της τρέχουσας εισφοράς Απριλίου. Εάν το ποσό που θα έπρεπε να τους επιστραφεί είναι υψηλό, τότε θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εξοφληθούν και κάποιες από τις επόμενες τρέχουσες εισφορές, έως ότου το πιστωτικό υπόλοιπο εξαντληθεί.

Οι άλλοι περίπου 150.000 που είχαν επιστροφές άνω των 50 ευρώ δεν υπέβαλαν αίτηση, κι έτσι το ποσό θα κατατεθεί ολόκληρο, σε τραπεζικό λογαριασμό. Συγκεκριμένα, εντός 2μηνου από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης θα πρέπει να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους στη σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία που έχει δημιουργηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Βέβαια, οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς που αφορούν το 2017 δεν έχουν τελειώσει. Συγκεκριμένα, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017 για τους περίπου 350.000 ασφαλισμένους που έχουν εισφορές εκτός παράλληλης απασχόλησης και ως μισθωτοί. Και βέβαια εκκρεμεί ακόμη ο υπολογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ περίπου 250.000 μη μισθωτών. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν έχουν ακόμη πληρώσει εισφορές με το νέο σύστημα, ήτοι από την 1η Ιανουαρίου του 2017, και αναμένουν, όταν το ΕΤΕΑΕΠ καταφέρει να εκδώσει τα αναγκαία ειδοποιητήρια, να καθοριστούν ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής των διπλών εισφορών…