ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ελληνες θα δουλέψουν φέτος για το κράτος 198 ημέρες

oi-ellines-tha-doylepsoyn-fetos-gia-to-kratos-198-imeres-2258438

Ολοι οι Ελληνες γνωρίζουν ότι έχουν έναν συνεταίρο στη ζωή τους. Λέγεται κράτος και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες ακόμα και οι άνεργοι (μέσω των έμμεσων φόρων) πληρώνουν για το κράτος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), περισσότερο από τον μισό χρόνο οι Ελληνες δουλεύουν για να συντηρούν το κράτος και δυστυχώς η τάση όπως προκύπτει από τα στοιχεία είναι αυξητική. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες θα δουλέψουν φέτος 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε φόρους και εισφορές. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα κατά την οποία θα εργαστούν αποκλειστικά για τον εαυτό τους θα είναι η 18 Ιουλίου.

Με άλλα λόγια, ακόμη και σήμερα οι Ελληνες δουλεύουν για το κράτος. Σε 22 μέρες από σήμερα θα δουλέψουμε για τον εαυτό μας.

Οπως προκύπτει από την έκθεση, οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος (σε σχέση με το 2017), παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.

Υψηλές επιβαρύνσεις

Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ωστόσο, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, καθώς και από τη Δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Δηλαδή, στις παροχές είμαστε μία βαλκανική χώρα. Σύμφωνα με την ανάλυση της έκθεσης:

• Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.

• Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009.

• H κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον προϋπολογισμό του 2017. Στο προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 4,9%, των άμεσων φόρων κατά 1,6% και των καθαρών κοινωνικών εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρυσι.

• Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2017 ήταν η 6η Ιουλίου, ενώ το 1999 είχαμε εργαστεί 59 μέρες λιγότερες για το κράτος συγκριτικά με το 2018.

Ο κ. Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος διοικητικού συμβουλίου ΚΕΦίΜ επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και ένα ριζικά απλούστερο φορολογικό σύστημα, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ τόνισε ότι ο «μέσος Ελληνας δουλεύει από την Πρωτοχρονιά μέχρι τις 18 Ιουλίου για να πληρώσει φόρους και εισφορές. Καλούμαστε να απαντήσουμε ως χώρα αν τελικά θέλουμε ένα πιο μικρό, πιο συμμαζεμένο και αποδοτικό κράτος, ή αν επιθυμούμε να φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο».

Τέλος, η κ. Μιράντα Ξαφά, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ υποστήριξε ότι: «Η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης και περιορίζει την ελευθερία των πολιτών να επιλέξουν πώς θα ξοδέψουν τα χρήματα που κερδίζουν. Είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης της φορολογίας, με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με συμβάσεις παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα και υπεργολαβίες».

Σημειώνεται ότι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) εισήχθη το 1947 από το ίδρυμα φορολογικών ερευνών Tax Foundation, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Είναι η ημέρα που ο μέσος εργαζόμενος σταματά να δουλεύει για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και αρχίζει να εργάζεται αποκλειστικά για τον εαυτό του.

Στόχος του ΚΕΦίΜ, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι «η δημιουργία ενός θεσμού μέτρησης των ημερών που δουλεύουμε για το κράτος που θα γίνει σημείο αναφοράς στη φοροδοτική – δημοσιονομική συνείδηση της Ελληνίδας και του Ελληνα φορολογουμένου».