ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στην τιμή βενζίνης εισηγείται η ΡΑΕ, επιφυλακτικό το υπουργείο

plafon-stin-timi-venzinis-eisigeitai-i-rae-epifylaktiko-to-ypoyrgeio-2266744

Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε όλη την επικράτεια, μέσω μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης, φέρεται να εισηγήθηκε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το τελευταίο, ωστόσο, στο οποίο μέχρι χθες το βράδυ φέρεται να μην είχε αποσταλεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως διατεθειμένο να υιοθετήσει τη σχετική πρόταση και να επιβάλει πλαφόν, εξετάζοντας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πιο μόνιμη λύση, βασισμένη στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει σε μια βιαστική, πρόσκαιρη λύση για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε κάποια νησιά ή ακόμη και σε όλη την επικράτεια, αλλά να προβεί τις επόμενες ημέρες και πάντως εντός του Αυγούστου στη λήψη αποφάσεων με τις οποίες θα αξιοποιείται ο νόμος 4551/2018 για το μεταφορικό ισοδύναμο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η σχετική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση του λεγόμενου αντισταθμίσματος νησιωτικού κόστους (ΑΝΗΚΟ) στα φυσικά πρόσωπα, αλλά εκκρεμεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται να εκδοθεί από τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Νησιωτικής Πολιτικής σε ό,τι αφορά το αντιστάθμισμα για τη μεταφορά καυσίμων από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά.

Η ΡΑΕ, από την πλευρά της, ύστερα από την εξέταση των δεδομένων που της απέστειλαν τις προηγούμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, φέρεται να κατέληξε σε εισήγηση που προβλέπει τη λειτουργία ενός μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης πλαφόν και θα έχει σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η μέση λιανική τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης που ισχύει στον νομό Αττικής. Χθες, για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης και του ντίζελ ήταν στην Αττική 1,618 και 1,390 ευρώ/λίτρο αντιστοίχως, ενώ πανελλαδικά 1,644 και 1,413 ευρώ/λίτρο αντιστοίχως.

• Για κάθε νομό έχουν υπολογισθεί εύλογα περιθώρια διαμόρφωσης της τιμής με βάση το μεταβλητό κόστος, το κόστος προμήθειας πετρελαιοειδών και τα μεικτά κέρδη εμπορίας πρατηριούχων.

• Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει μια «νοητή» τιμή για κάθε νομό. Εάν το 70% των πρατηριούχων του νομού την υπερβαίνει, τότε αυτή θα λειτουργεί ως ανώτατο πλαφόν. Η ΡΑΕ εισηγείται το μέτρο να ισχύσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές σε εβδομαδιαία βάση.