Το δύσκολο στοίχημα επέκτασης των συμβάσεων και αύξησης του κατώτατου μισθού

Το δύσκολο στοίχημα επέκτασης των συμβάσεων και αύξησης του κατώτατου μισθού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δύο παράλληλες διαδικασίες αύξησης του κατώτατου μισθού και επέκτασης των εν ισχύι κλαδικών συμβάσεων. Ηδη, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού και διαβούλευσης που θα συντονίσει τις επιτροπές και τη διαβούλευση που προβλέπεται.

Επικεφαλής ορίστηκε ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ Αγγελος Ζησιμόπουλος με μέλη τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της αντίστοιχης γενικής γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών, Γεώργιο Μανωλά, και τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας του υπουργείου Εργασίας, διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Αγραπιδά.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, η επιτροπή απέστειλε τις πρώτες επιστολές προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς προκειμένου, το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου, να έχουν υποβάλει έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου αλλά και εκτιμήσεις για την πιθανή προσαρμογή τους με βάση τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Σε δεύτερη φάση, αντίστοιχες επιστολές θα λάβουν και οι κοινωνικοί εταίροι, καθώς η διαδικασία προβλέπει διαβούλευση επί τη βάσει πορισμάτων. Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση εφαρμόζει και μάλιστα θριαμβολογώντας το καθεστώς ρύθμισης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που το 2013, όταν και θεσπίστηκε, αναθεμάτιζε εμφατικά και καταψήφιζε ως αξιωματική αντιπολίτευση». Η Συνομοσπονδία, που διαφώνησε από την πρώτη στιγμή στη νομοθετική διάταξη του 2013, συνεχίζει να αντιτίθεται στη μετά πέντε χρόνια εφαρμογή της, γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει τις διαδικασίες διαβούλευσης, όπως αυτές ορίζονται.

Δυσκολίες αναμένονται και στο ζήτημα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, κυρίως όσον αφορά διαιτητικές αποφάσεις, με τις οποίες αντιτίθενται κατά κύριο λόγο οι εργοδοτικοί φορείς. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο ΟΜΕΔ και συγκεκριμένα η πενταμελής επιτροπή διαιτησίας απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει η πλευρά των εργοδοτών κατά της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ταχυφαγείων. Ετσι, επικύρωσε την αρχική απόφαση και τώρα οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των περίπου 10.000 εργα

ζομένων.

Η σύμβαση, βέβαια, δεν μπορεί να επεκταθεί, καθώς έχει ήδη λήξει. Αφορά το διάστημα από 29/3/2017 έως 29/3/2018 και η βασική υποχρέωση που προκύπτει είναι η καταβολή αναδρομικών αυξήσεων στους εργαζομένους που καλύπτονται από αυτήν.

Καθοριστικός ο ΟΜΕΔ

Ο ρόλος του ΟΜΕΔ στις μελλοντικές διαδικασίες υπογραφής κλαδικών συμβάσεων αναμένεται να είναι καθοριστικός. Οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν με την επέκταση των διαιτητικών αποφάσεων, ενώ από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν πως κάθε απόφαση που περνάει και από την 5μελή Επιτροπή Διαιτησίας έχει την ισχύ κλαδικής σύμβασης και κατά συνέπεια μπορεί να επεκταθεί. «Κλειδί» θεωρείται το κατά πόσον οι εργοδοτικές οργανώσεις που καλούνται να εφαρμόσουν μια διαιτητική απόφαση θα καταθέτουν στο υπουργείο το μητρώο των μελών τους, προκειμένου στη συνέχεια η σύμβαση να κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή