ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερες διαδικασίες για έναρξη και διακοπή ασφάλισης των αγροτών

tachyteres-diadikasies-gia-enarxi-kai-diakopi-asfalisis-ton-agroton-2276197

Επιτάχυνση των διαδικασιών έναρξης και διακοπής της ασφάλισης των αγροτών, οι οποίες ισχύουν από τις 18 Ιουλίου του 2018, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτήν, οι αγρότες θα εγγράφονται πλέον στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ταμείου είτε με έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ είτε με την ημερομηνία υποβολής του απογραφικού δελτίου.

Μάλιστα, για τους αγρότες που κάνουν έναρξη εργασιών στην εφορία, ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ λογίζεται η πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης εργασιών στη ΔΟΥ. Ετσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος έκανε έναρξη στη ΔΟΥ στις 19 Μαΐου, η ασφάλισή του θεωρείται πως ξεκίνησε από την 1η Μαΐου.
Αντίστοιχα, ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης ασφαλιστέας δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς, κατά τη διαδικασία υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι αγρότες συμπλήρωναν απογραφικό δελτίο, αντίγραφο του οποίου όφειλαν να καταθέσουν στην εφορία προκειμένου να προβούν στην έναρξη εργασιών. Η βεβαίωση από την εφορία και το απογραφικό δελτίο, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, αποστέλλονταν στον ΕΦΚΑ για την ολοκλήρωση της εγγραφής. Αντίστοιχα, πρόσωπα που είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ και επιθυμούσαν διακοπή της ασφάλισης έπρεπε να υποβάλουν σχετική αίτηση με τη βεβαίωση διακοπής εργασιών της εφορίας και τα λοιπά δικαιολογητικά.

Αλλά και για τους αγρότες που δεν έκαναν έναρξη εργασιών στις ΔΟΥ, πλέον ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης λογίζεται η πρώτη ημέρα του μήνα υποβολής του απογραφικού δελτίου. Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση μπορούν να κρίνονται σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα, αναφέρεται ρητά πως η διαδικασία έναρξης ασφάλισης προχωρεί ανεξάρτητα από τον έλεγχο για τυχόν αναδρομικότητα της ασφάλισης. Προσοχή όμως: η υπαγωγή στην ασφάλιση, στις περιπτώσεις αυτές, δεν μπορεί να ανατρέξει πέραν της 5ετίας από την ημερομηνία υποβολής του απογραφικού δελτίου. Ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης διακοπής. Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης απογραφικού δελτίου και υποβολής δικαιολογητικών, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο αιτών δηλώνει αν έχει ή όχι υποχρέωση έναρξης εργασιών στη φορολογική διοίκηση.

Ειδικά για τις εκκρεμείς αιτήσεις, προβλέπεται, επίσης, ακόμη μια ευνοϊκή ρύθμιση ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Συγκεκριμένα, όσοι περιμένουν την εγγραφή τους, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι απαλλάσσονται από τις αναδρομικές εισφορές υγείας. Οπως ορίζεται χαρακτηριστικά, «δεν αναζητούνται οι εισφορές υγείας στις περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων για την περίοδο μεταξύ υποβολής απογραφικού δελτίου και εγγραφής στα μητρώα του ΕΦΚΑ».

Εν τω μεταξύ, με έγγραφό του, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι το ελάχιστο πλαφόν για τη σύνταξη θανάτου που χορηγείται σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων ορίζεται στα 768 ευρώ και επιμερίζεται μεταξύ των δικαιούχων. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για θανάτους από 13.05.2016 και μετά, ακόμα και αν το εργατικό ατύχημα συνέβη πριν από την ίδια ημερομηνία (ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου).