ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους

xeperasan-ta-3-dis-eyro-oi-lixiprothesmes-ofeiles-toy-dimosioy-pros-tritoys-2276240

Φρένο στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών βάζει η κυβέρνηση λίγο μετά την έξοδο από το μνημόνιο όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 3,036 δισ. ευρώ από 2,73 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 306 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, αν και έχει δεσμευθεί στους θεσμούς για τον μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου φέτος, ακολουθεί αντίστροφη πορεία διογκώνοντάς τα. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει σαφής αναφορά για πλήρη εξόφλησή τους έως τα τέλη του 2018. Υπάρχει μόνον η εκτίμηση ότι οι φορείς πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τα τέλη του 2018, μετά και το 1 δισ. ευρώ που τους δόθηκε τον Αύγουστο για τον σκοπό αυτό.

Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ότι «η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών καθώς οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δημόσιο χρωστάει στους προμηθευτές 1,974 δισ. ευρώ (από 1,940 δισ. στα τέλη Ιουλίου) ενώ έχουν αυξηθεί οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες) σε 1,062 δισ. ευρώ από 790 εκατ. που ήταν τον Ιούλιο. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πήρε από τους δανειστές 6,6 δισ. ευρώ και ακόμη συνεχίζει να χρωστάει, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη ήταν 3,8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Ιουλίου ως εξής:

• 130 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 255 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 876 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 262 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 396 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 317 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.

• 1,062 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Υψηλότερα

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ιδίως για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον, ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (πλην γενικής κυβέρνησης) που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο 2015 και εφεξής, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.