ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτή η συζήτηση στο EWG για την μη περικοπή των συντάξεων

Ανοιχτή η συζήτηση στο EWG για την μη περικοπή των συντάξεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H συζήτηση για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν ή όχι οι περικοπές των συντάξεων δεν έχει τελειώσει διαμήνυαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ» μετά το χθεσινό Euroworking group.

Kαι ενώ η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θετική όσον αφορά την μην εφαρμογή του μέτρου, τρία κράτη-μέλη εξέφρασαν την αμφιβολία τους κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό.

Συγκεκριμένα Γερμανία και Φινλανδία τόνισαν ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από τα κοινοβούλια τους. Και ενώ η γερμανική πλευρά που εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Κούκις χθες δεν ήταν τόσο σκληρή όσο μερικοί ανέμεναν καθώς και αυτός και ο υπουργός του κ. Σόλτς ανήκουν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και έχουν πιο «μαλακή» θέση για την Ελλάδα, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει από την γερμανική βουλή.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού ανήκει στο κόμμα των ακροδεξιών AFD, ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU είναι γνωστός για τις σκληρές του θέσεις όσον αφορά τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης αλλά και για την Ελλάδα συγκεκριμένα.

Ο Σλοβάκος εκπρόσωπος ήταν ο μόνος που είπε ξεκάθαρα ότι έχει αμφιβολίες για την μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων.

Η Επιτροπή παρά την θετική της τοποθέτηση είπε ότι προβλέπει μία απόκλιση ύψους 0,4% του ΑΕΠ στις ελληνικές προτάσεις και τόνισε ότι ή θα πρέπει να κλείσει αυτή η απόκλιση ή κάποια μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.