Στην Ασία οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για πολυτελή διαβίωση

Στην Ασία οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για πολυτελή διαβίωση

Στην κορυφή η Σιγκαπούρη, ακολουθούν η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυτελή ακίνητα, ακριβά αυτοκίνητα, αεροπορικά εισιτήρια business class, δείπνα γευσιγνωσίας και δίδακτρα σε business schools με υψηλό πρεστίζ. Η ζωή των εκατομμυριούχων είναι ακριβή και, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα αυτή την εποχή, γίνεται ακριβότερη. Ομως έρευνα της Julius Baer διαπίστωσε ότι η πολυτελής ζωή δεν είναι πουθενά αλλού τόσο ακριβή όσο στη Σιγκαπούρη.

Η Σιγκαπούρη ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης ως η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για πολυτελή διαβίωση για πρώτη φορά, καθώς διεκδικεί να γίνει κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο για τους πλουσίους.

Η πόλη-κράτος, που κατέλαβε την πέμπτη θέση το 2022, ξεπέρασε τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής επενδυτικής εταιρείας Julius Baer.

Η Σιγκαπούρη ήταν ένα από τα πρώτα μέρη στην Ασία που άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την αύξηση των τιμών που αντιμετωπίζουν τώρα οι ντόπιοι να είναι αποτέλεσμα της ελκυστικότητας της πόλης για τα άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Μέχρι το τέλος του 2022 η Σιγκαπούρη μετρούσε περίπου 1.500 family offices (πρόκειται για γραφεία που έχουν στόχο να διαχειριστούν και να επενδύσουν την περιουσία μιας εύπορης οικογένειας), καθώς ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, η Σιγκαπούρη είναι και η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να έχει κανείς αυτοκίνητο. «Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε τοπικές υποδομές σημαίνουν ότι η ζωή εδώ δεν κοστίζει φθηνά», αναφέρει η έκθεση της Julius Baer, σύμφωνα με το Bloomberg. «Τα οικιστικά ακίνητα έχουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, η φορολογία των αυτοκινήτων και η βασική ασφάλιση υγείας είναι 133% και 109% ακριβότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αντιστοίχως».

Σύμφωνα με τον δείκτη lifestyle της Julius Baer, που κατατάσσει τις 25 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για πολυτελή διαβίωση, η Ασία παρέμεινε η πιο δαπανηρή περιοχή για τους πλουσίους για τέταρτη συνεχή χρονιά. Σημαντικά ακριβότερη έχει γίνει και η Νέα Υόρκη, η οποία ανέβηκε στην πέμπτη από την 11η θέση της λίστας πέρυσι, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της ανάκαμψης από την πανδημία.

Το Λονδίνο υποχώρησε στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη. Το Brexit και η αναταραχή που ακολούθησε συνεχίζουν να βλάπτουν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα το Λονδίνο να αντιμετωπίζει τώρα ισχυρό ανταγωνισμό από αναπτυσσόμενα οικονομικά κέντρα όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη, σημειώνει η Julius Baer.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της έκθεσης, η περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής έγινε πιο προσιτή σε όσους θέλουν να ζήσουν την καλή ζωή, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να πέφτουν στην κατάταξη.

Το Ντουμπάι μπήκε στο top 10 για πρώτη φορά και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη, με τη Ζυρίχη να πέφτει στη 14η θέση.

Η έρευνα διαπίστωσε αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας αίρονται και η ελευθερία επιστρέφει. Το κόστος των ειδών πολυτελείας, όπως το κρασί (η Julius Baer χρησιμοποιεί για να το μετρήσει ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild 2018 vintage) και το ουίσκι, αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 17,2% και 16,2%, αντιστοίχως.

Υψηλότερες είναι επίσης οι τιμές στις σουίτες ξενοδοχείων και στις πτήσεις business class. Υπήρχαν όμως κάποιες εξαιρέσεις. Οι τιμές των ποδηλάτων, τα οποία έγιναν πολύ ακριβά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 1,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή