Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κτηματομεσιτικής φούσκας

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κτηματομεσιτικής φούσκας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φραγκούρτη και Μόναχο κατέχουν τα σκήπτρα των πιο υπερτιμημένων κτηματαγορών στον κόσμο. Μάλιστα, συγκαταλέγονται στις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, μαζί με το Τορόντο και το Χογκ-Κογκ, που διατρέχουν τον κίνδυνο φούσκας, όπως προειδοποιεί η UBS σε έκθεσή της.

Η UBS ανέλυσε τις τιμές ακινήτων σε 25 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο και διαπιστώνει ότι ο ρυθμός αύξησης των προσαρμοσμένων βάσει πληθωρισμού τιμών κατοικιών σε αυτές τις 25 πόλεις επιταχύνθηκε τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, παρά την ύφεση. Η ελβετική τράπεζα χαρακτηρίζει «μη-βιώσιμους» τους τόσο υψηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών ακινήτων, προειδοποιώντας ότι η πανδημία ενισχύει τη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα όσον αφορά την αστική στέγαση.

Μεταξύ των 25 πόλεων της αναλυσης, η Ευρωζώνη ξεχωρίζει ως η περιοχή με τις αγορές κατοικιών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη «υπερθέρμανση». Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται το Μόναχο και η Φραγκφούρτη. Ακολουθούν το Χογκ-Κογκ, μαζί με το Παρίσι και το Άμστερνταμ, όπου αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φούσκας. Έντονες ανισορροπίες εμφανίζουν επίσης η Ζυρίχη και το Τορόντο.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, η αγορά κατοικίας του Βανκούβερ βρίσκεται πλέον στο υπερτιμημένο τμήμα του φάσματος, μαζί με το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και, σε μικρότερο βαθμό, με τη Νέα Υόρκη. Η Βοστώνη, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι διατηρούν την εύλογη αξία. Το ίδιο ισχύει για τη Βαρσοβία, η οποία για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στη μελέτη. Το Σικάγο παραμένει υποτιμημένο και είναι η μοναδική αγορά που βρίσκεται σε αυτό το άκρο της κλίμακας.

Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις στις προσαρμοσμένες βάσει πληθωρισμού τιμές έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές, οι τιμές ανέβηκαν περισσότερο από 5%, με το Μόναχο, τη Φραγκφούρτη και τη Βαρσοβία να ηγούνται της ανοδικής πορείας, σημειώνει η UBS στη μελέτη της. Η αύξηση των τιμών στις πόλεις της Ασίας και της Αμερικής, με εξαίρεση το Σίδνεϊ, παρέμεινε σε χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό. Η Μαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, το Ντουμπάι και το Χογκ Κογκ είναι οι μόνες πόλεις που παρουσίασαν πτώση των τιμών. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πόλεων που καταγράφουν αρνητική αύξηση των τιμών από το 2006.

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κτηματομεσιτικής φούσκας-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή