Ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές για διαμονή: Οι top 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές για διαμονή: Οι top 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από 2.759 έως 5.645 ευρώ το τετραγωνικό διαμορφώνεται η μέση ζητούμενη τιμή κατοικιών στις συνοικίες της Αθήνας με την καλύτερη αξιολόγηση

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 2.759 έως 5.645 ευρώ το τετραγωνικό διαμορφώνεται η μέση ζητούμενη τιμή κατοικιών στις συνοικίες της Αθήνας με την καλύτερη αξιολόγηση βάσει μιας σειράς κριτηρίων που επηρεάζουν τη διαμονή.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Spitogatos Insights, βάσει της ασφάλειας, της πρόσβασης σε ΜΜΜ, της διαθεσιμότητας πάρκινγκ, της πρόσβασης σε αγορές και σε επιλογές διασκέδασης, σε πάρκα και σχολεία, αλλά και της φιλικότητας της περιοχής για πεζούς και κατοικίδια, οι καλύτερες περιοχές της Αθήνας για να ζει κανείς είναι οι εξής: η Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι, η Ανω Ηλιούπολη, το Κολωνάκι, η περιοχή του Χίλτον, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο του Παγκρατίου, η Ανω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων.

Ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές για διαμονή: Οι top 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-1

Αντίστοιχα, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις υψηλότερες αξιολογήσεις βάσει του συνόλου των κριτηρίων της έρευνας είναι η Νέα Παραλία, η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια, η περιοχή Περαία, η Ανω και η Κάτω Τούμπα, η περιοχή Μαρτίου, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η περιοχή Μπότσαρη, η Αγία Τριάδα και η περιοχή Ιπποκράτειο.

Ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές για διαμονή: Οι top 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-2

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι 10 περιοχές με τις υψηλότερες αξιολογήσεις από τους χρήστες είναι το κέντρο της Κομοτηνής, η Πόλη της Ρόδου, το κέντρο των Ιωαννίνων, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, το κέντρο των Τρικάλων, της Λάρισας, των Χανίων, της Καλαμάτας, των Σερρών και το κέντρο της Βέροιας. 

Ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές για διαμονή: Οι top 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-3

Οι περιοχές που προσφέρουν υψηλή αίσθηση ασφάλειας

Η αίσθηση ασφάλειας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή περιοχής για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, οι περιοχές της Αθήνας που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας είναι το κέντρο του Παγκρατίου, το Κολωνάκι, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι και η Ανω και Κάτω Γλυφάδα.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές με τις υψηλότερες αξιολογήσεις σε σχέση με την αίσθηση ασφάλειας είναι οι εξής: Μαρτίου, Ιπποκράτειο, Αγία Τριάδα, Περαία και η περιοχή Μπότσαρη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, χρήστες που αναζητούν κατοικία αναφέρουν ότι αξιολογούν ως ασφαλείς τις ακόλουθες περιοχές: το κέντρο της Κατερίνης, το κέντρο των Τρικάλων, την Πόλη της Ρόδου, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης και τη Χώρα της Κέρκυρας.

Πρόσβαση σε μεταφορές και διαθεσιμότητα πάρκινγκ

Η πρόσβαση σε ΜΜΜ αλλά και η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης αποτελούν δύο ακόμη σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του τόπου κατοικίας και αποκτούν διαφορετική βαρύτητα ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ζωής που βρίσκεται κανείς όταν αναζητά κατοικία. Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με τα ΜΜΜ, οι περιοχές που θεωρούνται πως προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση στην Αθήνα είναι το κέντρο της Αθήνας, η περιοχή Πανόρμου, το κέντρο της Καλλιθέας, η πλατεία Αττικής, η περιοχή του Χίλτον, η Φωκίωνος Νέγρη, ο Αγιος Ελευθέριος και το κέντρο της Αργυρούπολης στα νότια προάστια της Αθήνας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές Νέα Παραλία, Αγία Τριάδα και Μαρτίου θεωρούνται αυτές με την καλύτερη πρόσβαση σε ΜΜΜ.

Η διαθεσιμότητα θέσεων πάρκινγκ αποτελεί μία πρόκληση για τους κατοίκους κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών. Οι περιοχές της Αττικής που έλαβαν τις υψηλότερες αξιολογήσεις με βάση αυτό το κριτήριο είναι το Πόρτο Ράφτη, η Ανω Ηλιούπολη, η Ανω και Κάτω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων από τα βόρεια προάστια. Στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Περαία αξιολογήθηκε υψηλά σε σχέση με την ευκολία στο πάρκινγκ, ενώ πανελλαδικά υψηλά σκοράρει το κέντρο της Κομοτηνής, το κέντρο των Τρικάλων και η Πόλη της Ρόδου. 

Πρόσβαση σε αγορές και επιλογές διασκέδασης

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των περιοχών με την καλύτερη πρόσβαση σε αγορές στην Αθήνα είναι το κέντρο της Αθήνας, το κέντρο της Νέας Σμύρνης και του Παγκρατίου, η Ανω Κυψέλη – Ευελπίδων και η Φωκίωνος Νέγρη. Στη Θεσσαλονίκη, οι συνοικίες που βρίσκονται στην κατάταξη των 10 περιοχών με την καλύτερη πρόσβαση σε αγορές είναι η Νέα Παραλία, το Ιπποκράτειο, η Αγία Τριάδα και η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια και στην υπόλοιπη Ελλάδα το κέντρο της Κατερίνης. 

Η πρόσβαση σε επιλογές διασκέδασης και νυχτερινής ζωής αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την εξεύρεση κατοικίας. Με βάση αυτό το κριτήριο, στις 10 περιοχές με τις περισσότερες επιλογές διασκέδασης κατατάσσονται: η Κάτω Γλυφάδα, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το κέντρο του Παγκρατίου, η Νεάπολη Εξαρχείων, το κέντρο της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης, το κέντρο των Τρικάλων και το κέντρο της Λάρισας.

Πρόσβαση σε πάρκα και σχολεία

Οι περιοχές που έλαβαν υψηλή αξιολόγηση για την πρόσβαση που προσφέρουν σε χώρους πρασίνου είναι τα Κάτω Ιλίσια, η Ανω Ηλιούπολη, η Ανω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το κέντρο της Αργυρούπολης και το Καλαμάκι στα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο των Βριλησσίων στα βόρεια, η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την εύκολη πρόσβαση σε σχολεία, ένα κριτήριο σημαντικό για τις οικογένειες με παιδιά που αναζητούν κατοικία, οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλότερα είναι: η Ανω Ηλιούπολη, η Ανω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο της Καλλιθέας, το κέντρο των Βριλησσίων και τα Κάτω Ιλίσια. Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλά για την πρόσβαση σε σχολεία είναι η περιοχή Μπότσαρη και Νέα Παραλία, και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το κέντρο των Τρικάλων.

Οι πιο φιλικές περιοχές της Ελλάδας για πεζούς και κατοικίδια

Οι δέκα πιο φιλικές προς τους πεζούς περιοχές σύμφωνα με τις γνώμες των χρηστών του Spitogatos είναι η Κάτω Γλυφάδα, η Ανω Ηλιούπολη και το κέντρο της Νέας Σμύρνης στα νότια προάστια της Αθήνας καθώς και η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι περιοχές που ψηφίστηκαν ως πιο φιλικές για τους πεζούς είναι και το κέντρο των Ιωαννίνων, της Βέροιας, της Αλεξανδρούπολης, το κέντρο της Λάρισας, το κέντρο των Σερρών και το κέντρο των Τρικάλων. 

Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως πολύ φιλικές για κατοικίδια είναι η Κάτω Γλυφάδα, η Ανω Ηλιούπολη, η περιοχή του Χίλτον, το Καλαμάκι, τα Κάτω Ιλίσια, το Πόρτο Ράφτη, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, η Νεάπολη Εξαρχείων στην Αττική, η περιοχή Περαία στη Θεσσαλονίκη, και το κέντρο των Τρικάλων σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT