Πρόσωπα και Πράγματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση επενδύσεων σε ακίνητα – υποδομές θα μείωνε τον ΕΝΦΙΑ

Σημαντική οικονομική ανάσα θα μπορούσε να προσφέρει στα δημόσια ταμεία και στα νοικοκυριά η τόνωση των ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων, εφόσον υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα από την Πολιτεία, ιδίως σε ό,τι αφορά την επίλυση χρόνιων πολεοδομικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων στις εκδόσεις των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με σχετική αναφορά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ), τέτοιου είδους κίνητρα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν νέες επενδύσεις ύψους έως 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, που θα σήμαιναν επιπλέον έσοδα 1,65 δισ. ευρώ για το Δημόσιο με τη μορφή εισφορών και φόρων. Αυτό θα περιόριζε τις εισπρακτικές ανάγκες του ΕΝΦΙΑ σε 1 δισ. ευρώ και θα δημιουργούσε έως 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Σημειωτέον ότι σε μελέτη του ΙΟΒΕ τονίζεται ότι από κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στις κατασκευές, 0,3 ευρώ καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Καθαρά κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ για την Alpha Aστικά Ακίνητα

Εν μέσω αντίξοων συνθηκών, η Αlpha Αστικά Ακίνητα κατόρθωσε να ενισχύσει, έστω και οριακά, τις οικονομικές της επιδόσεις. Ειδικότερα, κατά το φετινό εννεάμηνο, η εταιρεία διαχείρισης κι εκμετάλλευσης ακινήτων εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 10,4 εκατ. ευρώ, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και η αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία πρόκειται να συνεισφέροουν στη βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, στοιχείο σημαντικό, προκειμένου να αρχίσει να αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών.

Μειώνονται οι μισθώσεις εμπορικών χώρων στη Ρωσία

Αναιμική εμφανίζεται η απορρόφηση νέων εμπορικών χώρων στη Ρωσία, καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία της CBRE για το τρίτο τρίμηνο, το τελικό ισοζύγιο νέων μισθώσεων (δηλαδή αφαιρουμένων των αποχωρήσεων) διαμορφώθηκε σε μόλις 4.100 τ.μ., τη στιγμή που μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους προβλέπεται να εγκαινιαστούν 143.000 τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων. Η οικονομική κρίση της χώρας έχει ωθήσει το 65% των καταναλωτών να μειώσει τα έξοδά του, ακόμα και καθημερινά είδη, ενώ το 69% των καταναλωτών στρέφεται πλέον σε φθηνότερα προϊόντα. Συνολικά κατά το φετινό εννεάμηνο, οι λιανικές πωλήσεις έχουν υποχωρήσει κατά 8,5%, τάση που αντανακλάται και στην υποχώρηση της επισκεψιμότητας στα μεγάλα εμπορικά κέντρα κατά 10%-15% φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή