Σύντομα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για απούλητα ακίνητα ζητούν οι κατασκευαστές

Την εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ των απούλητων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων των κατασκευαστών κτιρίων ζητεί για άλλη μια φορά η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), καθώς, όπως τονίζει, τα εν λόγω ακίνητα είναι εμπόρευμα, ενώ αναφέρει ότι κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για τα αγροτικά κτήματα. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί και η αδικία των ιδιωτών ιδιοκτητών, οι οποίοι διαθέτουν τέτοια κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά λαμβάνουν μια μικρή έκπτωση της τάξεως του 20%. Παράλληλα, η ΟΜΚΟΕΕ κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων για την επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής και την τόνωση της απασχόλησης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται φορολογικά κίνητρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά κατοικίας. Επίσης, ζητείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τους ομογενείς που θα προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

ΣΤΕ: Παραχωρήσεις παραλιών υπό όρους

Στην ακύρωση σχετικής υπουργικής απόφασης, με την οποία οι δήμοι ανά την επικράτεια έχουν το δικαίωμα χρήσης παραλίας, προχώρησε το ΣτΕ. Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου έκρινε ότι η παραχώρηση του σχετικού δικαιώματος, ώστε στη συνέχεια ο κάθε δήμος να προχωρά στην ενοικίαση προς τρίτους, προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, τροχήλατα αναψυκτήρια και λοιπές χρήσεις, δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην με μία μόνο υπουργική απόφαση, καθώς αυτό είναι αντίθετο με τη νομοθεσία (νόμος 2971/2001). Αντιθέτως, θα πρέπει η παραχώρηση να υλοποιείται κατά περίπτωση, εφόσον υπάρχουν σχετικά διαγράμματα, τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της παραχώρησης. Ακόμη, επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση ότι αποκλείεται η παραχώρηση αιγιαλού, όχθης κ.λπ., όταν αυτή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ή έχει χαρακτηρισθεί περιοχή φυσικού κάλλους ή υπάρχουν ευπαθή οικοσυστήματα, ενώ δεν μπορεί να επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές, καθώς επιφέρουν αλλοίωση στη μορφολογία του αιγιαλού και είναι αντίθετες στον προορισμό του αιγιαλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή