Τα πιο προσιτά ακίνητα στην Α+ κατηγορία
SPECIAL REPORT
Εκρηξη τιμών στα «πράσινα» ακίνητα
  1. Ενεργειακό Πιστοποιητικό: Τα χρυσά συμβόλαια στις επτά «ζώνες»
  2. Το στοίχημα των 35 δισ. ευρώ
  3. Τα πιο προσιτά ακίνητα στην Α+ κατηγορία

Τα πιο προσιτά ακίνητα στην Α+ κατηγορία

Οι μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές κτιρίων της ίδιας ενεργειακής απόδοσης από περιοχή σε περιοχή δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να εξασφαλίσουν σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάλογα με την περιοχή, παρατηρούνται και σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τιμών των ακινήτων που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Στα ακίνητα που κατατάσσονται στην Α+ κατηγορία, παρατηρείται απόκλιση έως 97% στις μέσες τιμές ανάλογα με την περιοχή.

Οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται στα νότια προάστια, όπου η μέση τιμή ανέρχεται σε 5.561 ευρώ/τ.μ. Οι πολυτελέστερες κατασκευές και η υπεραξία που έχει λάβει η ευρύτερη περιοχή, λόγω της επένδυσης του Ελληνικού, έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές.

Παράλληλα, πολλά ακίνητα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους (και σημερινοί πωλητές) είχαν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης. 

Στα ακίνητα που κατατάσσονται στην Α+ κατηγορία ενεργειακής απόδοσης οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται στα νότια προάστια, όπου η μέση τιμή ανέρχεται σε 5.561 ευρώ/τ.μ.

Στον αντίποδα, η μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου της Α+ κατηγορίας του ενεργειακού πιστοποιητικού διαμορφώνεται σε 2.822 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή για τις περιοχές αυτές αλλά παραμένει προσιτή συγκριτικά με τα νότια προάστια, όπου οι τιμές είναι 97% υψηλότερες. Η διαφοροποίηση αυτή έγκειται κυρίως στη χαμηλότερη τιμή κτήσης του οικοπέδου ή του ακινήτου, επί του οποίου ανεγέρθηκε η οικοδομή που προσφέρει υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Αλλωστε, κατά κύριο λόγο, πρόκειται για νεόδμητες κατασκευές. Ασφαλώς, εξαιρώντας τον παράγοντα τοποθεσία, η εξασφάλιση ενός σπιτιού της ανώτατης κατηγορίας του ενεργειακού πιστοποιητικού, σε αρκετά φθηνότερη τιμή σε σχέση με ένα αντίστοιχο π.χ. στα νότια προάστια, μπορεί να θεωρηθεί και ως μια καλή επενδυτική κίνηση. Ο κάτοχός του εξασφαλίζει σημαντική υπεραξία για το μέλλον, όπως επίσης και ταχύτερη απόσβεση λόγω των αισθητά χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών για θέρμανση και ψύξη.

Η μεγαλύτερη απόκλιση τιμών παρατηρείται στην κατηγορία Γ, καθώς για τα φθηνότερα ακίνητα (στα δυτικά) η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 1.838 ευρώ/τ.μ. ενώ τα αντίστοιχα στα νότια προάστια κοστίζουν 4.145 ευρώ/τ.μ., είναι δηλαδή 125% ακριβότερα

Η μεγαλύτερη απόκλιση τιμών πάντως παρατηρείται στα ακίνητα της κατηγορίας Γ. Συγκεκριμένα, τα φθηνότερα ακίνητα της κατηγορίας αυτής εντοπίζονται στα δυτικά, όπου η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 1.838 ευρώ/τ.μ. Τα αντίστοιχα ακίνητα στα νότια προάστια κοστίζουν 4.145 ευρώ/τ.μ., είναι δηλαδή 125% ακριβότερα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα ακίνητα αυτά κοστίζουν όσο ένα νεόδμητο διαμέρισμα της κατηγορίας Α+ στα βόρεια προάστια. Πρόκειται για άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα της σημαντικής αύξησης στις τιμές στα νότια προάστια.  
Στη χαμηλότερη κατηγορία του ενεργειακού πιστοποιητικού (G), η απόκλιση από τη φθηνότερη έως την ακριβότερη περιοχή αγγίζει το 108%, ενώ στην κατηγορία Β, 100,4%. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις τα πιο φθηνά ακίνητα βρίσκονται στα δυτικά προάστια και τα πιο ακριβά στα βόρεια και τα νότια προάστια αντίστοιχα για την κατηγορία G και την κατηγορία B. 

Στην κατηγορία Α+ το 23% του συνολικού αποθέματος

Σημαντική είναι η αύξηση του αποθέματος των «πράσινων» διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, δηλαδή κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, τα ακίνητα που κατατάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία (Α+) έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το σύνολο των πωλούμενων κατοικιών. Ειδικότερα, αποτελούν το 23% του συνολικού αποθέματος, σχεδόν το ¼, έναντι μόλις 11% που ήταν προ διετίας και 15% πριν από ένα χρόνο. Ετσι, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, παρατηρείται άνοδος κατά 109%. 

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αύξηση, η οποία οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος έγκειται στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων που έχουν γίνει σε νέες κατασκευές τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί η πολύ υψηλή ζήτηση, ιδίως για σύγχρονες κατασκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι έχει απορροφηθεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος των πιο φθηνών κατοικιών, που κατά κανόνα ήταν και οι λιγότερο ενεργειακά αποδοτικές. Οπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, τα πιο φθηνά ακίνητα αποτελούν μία από τις βασικότερες κατηγορίες ζήτησης, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές προτιμούν να αποκτήσουν ένα φθηνό ακίνητο, το οποίο να αναβαθμίσουν στη συνέχεια, τόσο λειτουργικά κι αισθητικά, όσο κι ενεργειακά. 
Στο πλαίσιο αυτό, τα ακίνητα που βρίσκονται στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες του ενεργειακού πιστοποιητικού, αποτελούν σήμερα το 15% του συνολικού αποθέματος, από 23% που ήταν πριν από δύο χρόνια και 20% πέρσι.

Είναι πάντως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι από τα πωλούμενα ακίνητα σήμερα, το 35% κατατάσσεται στις δύο υψηλότερες κατηγορίες του ενεργειακού πιστοποιητικού. Παρότι πιο ακριβά, τα ακίνητα αυτά προσφέρουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, διασφαλίζοντας στους κατόχους χαμηλό λειτουργικό κόστος και υψηλή ποιότητα ζωής. Πριν από μόλις δύο χρόνια, το αντίστοιχο απόθεμα δεν ξεπερνούσε το 21% του συνόλου των πωλούμενων κατοικιών. Παρατηρείται λοιπόν μια αύξηση της τάξεως του 66,5%, συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια. 

Τα περισσότερα σπίτια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας

Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ακινήτων, ανάλογα με την ενεργειακή τους απόδοση, παρατηρείται ότι τα περισσότερα σπίτια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το 35% των πωλούμενων ακινήτων κατατάσσεται στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες του ενεργειακού πιστοποιητικού (18% και 17% αντίστοιχα).

Στα βόρεια και νότια προάστια

Αντιθέτως, στο κέντρο της πόλης, μόλις 14% των πωλούμενων ακινήτων κατατάσσεται στις δύο υψηλότερες κατηγορίες του ενεργειακού πιστοποιητικού. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή θα πρέπει να γίνουν και οι περισσότερες επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. 
Στα βόρεια, αλλά και στα νότια προάστια, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, επειδή αμφότερες οι περιοχές αποτελούν βασικούς υποδοχείς των νέων επενδύσεων για αναπτύξεις κατοικιών.

Ετσι, στα νότια προάστια, το 52% των προς πώληση διαμερισμάτων είναι των δύο υψηλότερων κατηγοριών του ενεργειακού πιστοποιητικού. Μάλιστα, το 36% αφορά σπίτια που βρίσκονται στην κατηγορία Α+, δηλαδή προσφέρουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας.

Στα βόρεια προάστια, το 30% των πωλούμενων κατοικιών εντάσσεται στην κατηγορία Α+ και το 12% στην κατηγορία Α, δηλαδή 42% συνολικά. Στον αντίποδα, μόλις το 4% είναι στη χαμηλότερη κατηγορία (και 9% στις δύο χαμηλότερες), ενώ στα νότια το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 3%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή