ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2019: Τυριά από κυκλαδίτικο τερουάρ

vraveia-poiotitas-gastronomoy-2019-tyria-apo-kykladitiko-teroyar-2346035

Η μονάδα σύγχρονη, όμως οι συνταγές των τυριών παλιές και με τις γευστικές αρετές της οικοτεχνικής τυροκόμησης. Ο λόγος για το νιώτικο τυροκομείο που φτιάχνει εξαίσια τυριά στη γεύση των οποίων αποτυπώνεται η θαλασσινή νοστιμιά της χλωρίδας της ΄Ιου. Το γάλα προέρχεται από αλανιάρικα κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες που βόσκουν σε έναν παραθαλάσσιο κάμπο πλάι στο Μαγγανάρι.

Το κεφαλοτύρι, το σκωτύρι, το ξινό, η μυζήθρα, αλλά και καινούργια προϊόντα όπως η γραβιέρα «Ομήρου Τριλογία», ενθουσίασαν τους ειδικούς που συμμετείχαν στην τυφλή γευσιγνωσία του Γαστρονόμου. Το δημοτικό τυροκομείο του νησιού ανέλαβε κάποια στιγμή ιδιωτικά ο Δημήτρης Ζακχαίος, αντιδήμαρχος της Ίου, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανασυγκρότησή του.

Στο πλάι του, ο πολυμήχανος διευθυντής Στέλιος Παξιμαδάς, ο πεπειραμένος τυροκόμος Παναγιώτης Βαλμάς και ο διάδοχός του Πάρης Σιφναίος. Το αποτέλεσμα; Διπλασίασαν την παραγωγή και σταθεροποίησαν την ποιότητα συνεχίζοντας δυναμικά τη μακραίωνη τυροκομική παράδοση του νησιού.