Τα κρασιά της Ισπανίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ισπανία συνυπάρχουν δύο τάσεις: η προθυμία για πειραματισμό και η κατανόηση της σημασίας της παράδοσης. Σε συνδυασμό με τα πολλά διαφορετικά τερουάρ και τις κλιματικές συνθήκες, οι δύο αυτές τάσεις παράγουν μια εξαιρετική γκάμα κρασιών.

Ενώ οδεύουν ταχέως προς ένα λαμπρό μέλλον, οι Ισπανοί οινοποιοί δεν έχουν απορρίψει τις εκλεκτές παραδόσεις του παρελθόντος. Και ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το κρασί σέρι. Πριν εφευρεθούν οι φελλοί και τα γυάλινα μπουκάλια, τότε που ο αέρας εισχωρούσε στο κρασί, η προφανής λύση ήταν να αναπτυχθεί μια γεύση για τα οξειδωμένα, παλαιωμένα κρασιά.

Στην πόλη Χερέθ, η τεχνική αυτή τελειοποιήθηκε και αναπτύχθηκε μέχρι που έγινε αυτό που είναι σήμερα, ένα είδος κρασιού που είναι από τα πιο περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Στην ξηρή ζέστη της Ανδαλουσίας, εκτός από το σέρι, θα βρούμε τα φρουτώδη, ψυχρής ζύμωσης λευκά κρασιά της περιοχής Κοντάδο δε Ουέλβα (Condado de Huelva), ενώ στην περιοχή Ρίας Βάιχιας (Rias Baixas) της Γαλικίας θα βρούμε το κλασικό λευκό ισπανικό κρασί, που φτιάχνεται με την ποικιλία σταφυλιού Αλβαρίνιο (Albarino), και στη Μάλαγα τα πλούσια γλυκά κρασιά που φτιάχνονται με τα σταφύλια Πέδρο Χιμένεθ (Pedro Ximénez).

Η λίστα με τα ποιοτικά ισπανικά κρασιά είναι μεγάλη: τα αφρώδη κρασιά της Καταλονίας, τα φημισμένα Βέγκα Σισίλια (Vega Sicilia), που είναι ο σημαιοφόρος της περιοχής Ριβέρα δελ Δουέρο (Ribera del Duero), και τα διάσημα κόκκινα κρασιά που φτιάχνονται κυρίως από τη γηγενή ποικιλία τεμπρανίγιο (tempranillo) στην περιοχή Ριόχα (Rioja). Σήμερα, τα διάφορα ισπανικά κρασιά παράγονται στις 17 αυτόνομες περιφέρειες, που αποτελούνται από τις 50 επαρχίες της χώρας. Κάθε χρονιά, μια διαφορετική περιφέρεια μαγνητίζει το ενδιαφέρον του κόσμου του κρασιού, και κάποια επαρχία θα παρουσιάσει «νέα κόλπα», όπως η Χουμίγια (Jumilla) στη Μούρθια.

Έχοντας να επιδείξει τη μεγαλύτερη έκταση γης που αφιερώνεται στην αμπελουργία παγκοσμίως, η ισπανική βιομηχανία του κρασιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την ισπανική οικονομία. Οι διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και η ποικιλία του τοπίου στην Ιβηρική χερσόνησο συμβάλλουν στην ευρωστία της βιομηχανίας του κρασιού, καθώς οι ήπιες συνθήκες είναι ιδανικές για τις περισσότερες ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα αμπέλια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.

Η βιομηχανία της οινοποιίας είναι ένας ακόμη κλάδος στην Ισπανία που έχει ωφεληθεί από την πρωτοβουλία της Ονομασίας Προέλευσης, διασφαλίζοντας ότι η παραγωγή κρασιού υπόκειται σε ρυθμίσεις και ότι η ποιότητα παραμένει υψηλή. Με τα πολλά ποιοτικά ισπανικά κρασιά που είναι διαθέσιμα, και τη βελτιωμένη εμπορία και διανομή, τα ισπανικά κρασιά δεν απολαμβάνονται μόνο στα εστιατόρια και στις ταβέρνες της Ισπανίας, αλλά διατίθενται όλο και περισσότερο και στις αγορές του εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT