ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Η Λίνα Φουρνιστάκη μαγειρεύει παστίτσιο

fournistaki

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 12 μερίδες / Προετοιμασία: 30΄/ Χρόνος: 2 ώρες

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα η σεφ Λίνα Φουρνιστάκη μαγειρεύει παστίτσιο.

* Η Λίνα Φουρνιστάκη είναι η σεφ και ιδιοκτήτρια των εστιατορίων Αλλού Γυαλού και Ono Concept στη Σύρο.

Υλικά

  • 750 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο, βρασμένα για 10 λεπτά (κρατάμε 100 ml από το νερό του βρασμού)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 4 γαρίφαλα
  • 2 μπαχάρια
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 λίτρα γάλα
  • 1 αυγό
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα με τον κιμά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τη μία από τις δύο κουταλιές πελτέ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό, το σκόρδο, τον υπόλοιπο πελτέ, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να γίνει ο κιμάς.

Για την μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί στο βούτυρο η κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χρυσαφένιο μίγμα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία.

Όταν θα γίνει μια βελούδινη κρέμα ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Κατεβάζουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.

Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα μακαρόνια ανακατεμένα με τα 50 ml ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ έχουμε χτυπήσει το αυγό με τα 100 ml από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια, και το προσθέτουμε κι αυτό στα μακαρόνια μαζί με το τυρί κι ανακατεύουμε ξανά.

Στρώνουμε τον κιμά επάνω από τα μακαρόνια και τελευταία στρώνουμε την μπεσαμέλ. Ψήνουμε το παστίτσιο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.

Στο ποτήρι μας: Chardonnay, Αγιωργίτικο, Λημνιώνα, Γουμένισσα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr