Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο δυναμική ελληνική ποικιλία έχει ταυτιστεί με τη Σαντορίνη, όπου μας δίνει εξαιρετικά κρασιά με διαφορετικά στιλ και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Τι γίνεται, όμως, όταν αφήνει το τερουάρ της ιδιαίτερης πατρίδας της και μεταναστεύει σε άλλους τόπους;

Τα Ασύρτικα εκτός Θήρας έχουν ξεκάθαρα έναν πιο φρουτώδη χαρακτήρα, λείπει όμως σε πολλά από αυτά το μίνεραλ στοιχείο, με την οξύτητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Βέβαια υπάρχουν εξαιρετικά δείγματα, κάποια από τα οποία έχουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Αυτές είναι οι προτάσεις μας:

Το Δάκρυ του Πεύκου R18, Ασύρτικο, Ρετσίνα, Κεχρής, Θεσσαλονίκη

Το Δάκρυ του Πεύκου είναι ένα εμβληματικό κρασί που άλλαξε την οπτική που είχαν για τη Ρετσίνα όχι μόνο το οινόφιλο κοινό, αλλά και οι επαγγελματίες. Μια Ρετσίνα «νέας γενιάς» από την ποικιλία Ασύρτικο, με εξαιρετικά έντονα αρώματα πεύκου, πράσινων φρούτων, όπως μήλο και αχλάδι, αρώματα τζίντζερ, εσπεριδοειδών και βοτανικών στοιχείων. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα και μέτρια προς μακρά επίγευση. Συνδυάστε τη με πολλά μεζεδάκια στο τραπέζι, π.χ. σαρδέλα, τσίρο, λακέρδα, αυγοτάραχο και ταραμοσαλάτα. Είναι ιδανική επιλογή και δίπλα σε φαγητά που θεωρούνται «wine killers», σε όσα δηλαδή δύσκολα συνδυάζονται με κρασί.

Ασύρτικο Sur Lies 2018, Οινοποιείο Βρυνιώτη, Εύβοια

Στην περιοχή Γιάλτρα Αιδηψού, το Οινοποιείο Βρυνιώτη παράγει ένα από τα πιο ιδιαίτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. Έχει έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο, εσπεριδοειδών (λεμόνι και lime), τροπικών φρούτων (ανανάς), και μια μίνεραλ αίσθηση. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με πιάτα αρωματικά και φρέσκα, όπως ένα μυλοκόπι σεβίτσε με μάνγκο, lime και ξύσμα λεμονιού.

Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2018, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα

Ένα από τα πιο εμβληματικά Ασύρτικα εκτός νησιού. Έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, που αγγίζουν αυτές των κρασιών της Σαντορίνης. Μέτριας έντασης αρωματικό, με αρώματα καραμελωμένων εσπεριδοειδών, ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, νύξεις δρυός, αρώματα ξύλου, βουτύρου και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με γλώσσα meunière και ψητά λαχανικά.

Emphasis Ασύρτικο 2018, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα

Το Κτήμα Παυλίδη δίνει έμφαση στην ποιότητα των κρασιών του. Το Ασύρτικο Emphasis είναι ένα κρασί οινοποιημένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές, το οποίο στη συνέχεια παραμένει για 4 μήνες με τις λάσπες του, για να στρογγυλέψει. Στη μύτη είναι μέτριας έντασης, με αρώματα μίνεραλ, ανθέων, όπως βιολέτα, και εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και πορτοκάλι. Στο στόμα είναι ξηρό, με τονισμένη οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάζεται τέλεια με μπακαλιάρο φρικασέ.

Alargo Ασύρτικο 2016, Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη

Η Κρήτη, αν και δεν φημίζεται για το ψυχρό της κλίμα, έχει κάποια αμπελοτόπια σε υψηλό υψόμετρο που παράγουν Ασύρτικα με τραγανή οξύτητα και μίνεραλ χαρακτήρα, που θυμίζει Σαντορίνες. Στη μύτη είναι μέτριας αρωματικής έντασης, με αρώματα κυρίως μίνεραλ, βρεγμένης πέτρας, αποξηραμένων εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι), ζύμης, βουτύρου και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με τσιγαριαστό κατσικάκι με γαμοπίλαφο.

Σαν τα Μάραθα 2018, Ασύρτικο, Οινοποιείο Σύρου, Σύρος

Ο Νίκος Χατζάκης από το Οινοποιείο Σύρου παράγει ένα Ασύρτικο με χαρακτήρα. Το Σαν τα Μάραθα έχει μέτρια αρωματική ένταση, με αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, τροπικών φρούτων, όπως ανανά, και μίνεραλ χαρακτήρα. Στο στόμα είναι ξηρό με τονισμένη οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και επίγευση. Συνδυάστε το με χοιρινό λεμονάτο.

Assyrtiko 2019, Jim Barry Wines, Clare Valley, Αυστραλία

Τον Αύγουστο του 2012 φυτεύτηκαν τα πρώτα φυτά Ασύρτικου στον αμπελώνα Lodge Hill, στην ψυχρή Clare Valley της Αυστραλίας, και κάπως έτσι το Ασύρτικο ξεκινάει το ταξίδι του εκτός Ελλάδας και μπαίνει στον δρόμο να γίνει μια διεθνής ποικιλία. Στη μύτη είναι έντονης έντασης, με αρώματα εσπεριδοειδών, μίνεραλ χαρακτήρα. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και επίγευση. Συνδυάστε το με ένα ταρτάρ τσιπούρας.

Τ-Oinos Clos Stegasta Ασύρτικο 2018, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Το 2002 ξεκίνησαν οι πρώτες φυτεύσεις και το 2008 ήταν η πρώτη εμφιάλωση του Τ-Oinos. Ποιος να το πίστευε όταν ξεκίνησε ότι θα έφτανε να βρίσκεται στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Η οινοποίηση γίνεται σε ξύλινους οινοποιητές και βαρέλια δρυός, μετά από επτά μήνες επαφής με τις οινολάσπες του. Στη μύτη είναι έντονης έντασης, με αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, με νύξεις δρυός και ορυκτότητας. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με μια παραδοσιακή λευκαδίτικη συνταγή, σκορπίνα μπουρδέτο.

Le Vigneron Grec Blanc 2017, Ασύρτικο, Κτήμα Παπαργυρίου, Κόρινθος

Το Κτήμα Παπαργυρίου έχει γίνει διάσημο τα τελευταία χρόνια για τα κόκκινα κρασιά του, αλλά να και η εξαίρεση. Το Le Vigneron Grec είναι ένα Ασύρτικο που έχει ζυμωθεί για 10 μέρες πάνω σε στέμφυλα Μοσχάτου και στη συνέχεια παλαίωσε σε νέα και δεύτερης χρήσης δρύινα βαρέλια 500 λίτρων για 7 μήνες. Η μύτη είναι έντονης έντασης λόγω και του Μοσχάτου, ενώ βγάζει έναν χαρακτήρα μαρμελάδας πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων και φλούδας εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με έντονα τυριά.

Ασύρτικο 2015, Οινοποιία Παρπαρούση, Πάτρα

Ένα κρασί που μπορεί να εξελιχθεί πολύ όμορφα στον χρόνο. Στη μύτη είναι μέτριας προς υψηλής αρωματικής έντασης, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο και βερίκοκο. Βγάζει επίσης έναν ξηροκαρπάτο χαρακτήρα με μίνεραλ αίσθηση. Διακρίνονται φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και ένας γήινος χαρακτήρας μανιταριού. Στο στόμα είναι ξηρό με τονισμένη οξύτητα, το σώμα του είναι γεμάτο με μέτρια προς μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με μια συναγρίδα με σάλτσα βουτύρου και σοτέ μανιτάρια.

Ο ειδικός απαντά: Τι είναι το πορτοκαλί κρασί; „

Τα πορτοκαλί κρασιά ή αλλιώς orange wines είναι λευκά κρασιά από ώριμα σταφύλια που έχουν ζυμωθεί μαζί με τα στέμφυλα και τα κουκούτσια τους, όπως ακριβώς και τα ερυθρά κρασιά. Το αποτέλεσμα της ζύμωσης αυτής είναι η παραγωγή λευκών κρασιών με ασυνήθιστο χρώμα – μπορεί να είναι από βαθύ κίτρινο μέχρι κεχριμπαρί, χρυσό, πορτοκαλί ή ροζ, ανάλογα με την ποικιλία, την ωριμότητα, τη διάρκεια της ζύμωσης, τη μέθοδο εκχύλισης, αλλά και το πού έγινε η οινοποίηση. Είναι λευκά κρασιά όπου θα βρείτε σχεδόν πάντα τανίνες, συνήθως ακολουθούν ήπια οινοποίηση, χωρίς πρόσθετα, και είναι ξεκάθαρα γαστρονομικά κρασιά, που ψάχνουν δύσκολα και πολύπλοκα πιάτα να συνδυαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή