Γαστρονόμος: 7 μαγαζιά για να αγοράσουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα

Γαστρονόμος: 7 μαγαζιά για να αγοράσουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα

Οι ιδιοκτήτες τους τιμούν και στηρίζουν τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς

8' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρουν την ελληνική ύπαιθρο σαν την παλάμη τους, έχουν απευθείας πάρε δώσε με τους παραγωγούς και νιώθουν τις δυσκολίες τους. 7 καταστήματα που εμπιστευόμαστε για το γούστο και το ήθος των ιδιοκτητών τους, που τιμάνε και στηρίζουν τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς. 

Καραμανλίδικα του Φάνη: μια σαλουμερία ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Από ένα μικρό μπακαλικάκι, με έναν στενό και κοντό διάδρομο και μια βιτρίνα όλο κι όλο, το τυράδικο της οικογένειας Αραπιάν μετατράπηκε σε σωστή σαλουμερία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος έχει ρίξει πολλή δουλειά για να το καταφέρει αυτό, αλλά στο τέλος κέρδισε κι ένα Βραβείο Ποιότητας από τον «Γαστρονόμο». Όχι μόνο συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και υπομονετικά και επίμονα διατήρησε και ανανέωσε την πελατεία και την ήδη εκλεκτή συλλογή τους με τυριά και αλλαντικά. 

Στο αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο, Σωκράτους και Ευριπίδου γωνία, κράτησε τις περίτεχνες τοιχογραφίες και τους πέτρινους τοίχους, και μαζί με την μπακαλική σερβίρει και μεζέδες στα μαρμάρινα τραπεζάκια του χώρου ο οποίος θυμίζει παλιό αστικό καπηλειό. Στις βιτρίνες με τα τυριά και τα αλλαντικά παρελαύνει όλη η Ελλάδα. Ξινοτύρι νιώτικο, καπνιστό τυρί από τη Νάουσα, αρμυροτύρι από την Κάσο, συριανό Σαν Μιχάλη και κοπανιστή Τήνου, σαλάμι Δράμας και καβουρμάς βοδινός, καραμανλίδικοι παστουρμάδες κορυφαίοι, σουτζούκια και σαλάμια αέρος από τη Λευκάδα. Πριν ψωνίσετε δοκιμάστε. Σημειώστε επίσης ότι ο Φάνης φέρνει πολλές αποκλειστικότητες, οπότε ρωτήστε τους για νέες αφίξεις. 

Τα καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1, Αθήνα, Τ/210-32.54.184

Nora’s deli: ένα «αμπιγιέ» παντοπωλείο με εξαιρετικά ελληνικά και ξένα προϊόντα

Πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά και διεθνή προϊόντα βρίσκουν στις γυαλιστερές προθήκες του Nora’s Deli μια περίοπτη θέση. Οι ιδιοκτήτες του κατάφεραν πολύ σύντομα από το άνοιγμά του στην Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, να κερδίσουν όχι μόνο την απαιτητική πελατεία της γειτονιάς τους, αλλά να φέρουν και κόσμο από άλλες περιοχές, που αναζητά να δοκιμάσει κάτι το εκλεκτό. Οι ίδιοι διαπραγματεύονται με τους παραγωγούς, πετυχαίνοντας καλές τιμές. Ένα καλό παντοπωλείο διεθνών προδιαγραφών, χωρίς τον σνομπ εκλεκτισμό στα προϊόντα που θα είχε ένα delicatessen, αλλά με πολύ φροντισμένο, αμπιγιέ περιβάλλον. Διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα από τις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων, όπως για παράδειγμα έχουν μια ωραία συλλογή από ελαιόλαδα και κρασιά, πολλά καρυκεύματα, σάλτσες και νοστιμευτικά, κι από ρουστίκ κατσικίσιους τραχανάδες μέχρι ελληνικά ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς και λάδι τρούφας. Στο Nora’s deli έχει δοθεί αρκετός χώρος και σε προϊόντα εισαγωγής, έτσι ώστε οι γκουρμέδες πελάτες να βρουν ό,τι ζητήσουν, όμως και τα προϊόντα με ελληνικό πρόσημο τα τιμούν δεόντως, τα αναζητούν και πολλές φορές τα ανακαλύπτουν και μας τα συστήνουν πρώτοι. Εδώ βρίσκω αναλόγως διαθεσιμότητας μια ολόφρεσκη ελληνική μοτσαρέλα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γρεβενιώτικα αυγά ορτυκιών τουρσί, αυγοτάραχο Μεσολογγίου από μικρούς παραγωγούς, καπνιστό χταπόδι, αναζωογονητικό βιολογικό κεφίρ από το Χωριό της Κάρλας.

Πρόσφατα, ένα δεύτερο, αντίστοιχο κατάστημα άνοιξε στη γειτονιά πίσω από το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, και στα σχέδιά τους, κορωνοϊού επιτρέποντως, είναι να ανοίξουν και ένα all day bistro. 

Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, Τ/210-33.89.349 

Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.90.500 

Eshop www.norasdeli.com 

Ελληνικά Καλούδια: εδώ θα ανακαλύψεις προϊόντα διαμάντια από όλη την Ελλάδα

Διακεκριμένο με Βραβείο Ποιότητας από τον Γαστρονόμο το 2020, το πανέμορφο μικρό παντοπωλείο με τη βεραμάν είσοδο και τα σπανιόλικα πλακάκια vintage azulejos, προοδεύει με αργά και σταθερά βήματα από το 2007 που το πρωτοάνοιξε, σε μια στιγμή μεγάλης έμπνευσης, ο 24χρονος τότε Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος. Το γούστο δεν κρύβεται. Εκτός από τον όμορφο χώρο, οι βιτρίνες, τα ράφια, οι γυάλες και οι προθήκες γυαλοκοπάνε και είναι τακτοποιημένες σχολαστικά. Σεβασμός στα προϊόντα που τοποθετούνται εκεί. Έτσι το καταλαβαίνουμε εμείς αυτό το πάθος για την τελειότητα. 

Ο Σταμάτης και η σύζυγός του Θεοδώρα έχουν περάσει «κόσκινο» την ελληνική δευτερογενή παραγωγή, έχουν άποψη, είναι αυστηροί κριτές και δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Στο κατάστημά τους πλάι στο Μουσείο της Ακρόπολης έχουμε ανακαλύψει πολλά έξοχα προϊόντα που βάλαμε στην καθημερινότητά μας. Και μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιοτικό τους υπόβαθρο, αφού το ζεύγος των ιδιοκτητών, εκτός από το value for money στοιχείο, απαιτούν από τους παραγωγούς/συνεργάτες τους, όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, εχέγγυα ποιότητας και χημικές αναλύσεις που εξασφαλίζουν -εκτός από τη νοστιμιά-, την ποιότητα και το ηθικό εμπόριο. Τον Μάρτιο του 2018 άνοιξαν και το δεύτερο κατάστημά τους στα Εξάρχεια με ακριβώς την ίδια ποικιλία, και μαθαίνουμε ότι σύντομα θα κάνουν κι άλλες ενδιαφέρουσες εμπορικές κινήσεις. Πολλά από τα προϊόντα που βραβεύει ο Γαστρονόμος κάθε χρόνο βρίσκουμε στα ράφια τους: σοκολάτες Kakau από το Παγκράτι, τα ναξιώτικα τυριά του Μπαμπούνη, τα ψωμιά Betty’s Bakery που πρώτος ο Σταμάτης έβαλε στο μαγαζί του. Ένα από τα καλύτερα ελληνικά κασέρια παλαίωσης του Χατζηιωαννίδη, τα έξοχα ζυμαρικά Αγροζύμη και τις εκλεκτές σταφίδες Golden Black του Γιώργου Μάζου είναι μερικά ακόμα από τα διαλεχτά ελληνικά καλούδια που ψωνίζουμε από εκεί. Από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες τους είναι με το ξακουστό μπουγατσατζίδικο του Μπαντή στη Θεσσαλονίκη.

Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060, Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384 

Μανδραγόρας: ένα μπακάλικο-θεσμός στον Πειραιά

Γαστρονόμος: 7 μαγαζιά για να αγοράσουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα-1

Το πειραιώτικο μπακάλικο άνοιξε τη δεκαετία του ’50, στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, αρχικά ως μπαχαράδικο από τον Φώτη Βασιλόπουλο. Σήμερα, η δεύτερη και τρίτη γενιά μπακάληδων της οικογένειας συνυπάρχουν, ενημερώνοντας διαρκώς το κατάστημα με νέα προϊόντα, μεγαλώνοντας τους χώρους με γουστόζικες ανακαινίσεις από καιρό εις καιρό. 

Το μπαχαράδικο εξακολουθεί να υπάρχει και είναι μάλιστα πλήρως ενημερωμένο, σε βαθμό που δεν θα ζητήσετε κάτι που να μην υπάρχει στα στριμωχτά ράφια του. Από την άλλη στο εδωδιμοπωλείο συνωστίζονται δεκάδες εκλεκτά προϊόντα που χαρτογραφούν ολόκληρη την Ελλάδα, προβάλλοντας τα διακεκριμένα και τα σπάνια αγαθά του κάθε τόπου. Υπάρχουν διαλεγμένα χύμα αλεύρια από διάφορα δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά και τραχανάδες, επίσης κάποια γλυκίσματα όπως αυτά τα διαβολεμένα νόστιμα μελομακάρονα που γίνονται με δική τους συνταγή και διαλεχτά υλικά όπως καρύδι βολιώτικο, σιμιγδάλι από τις Πλαταιές και θυμαρίσιο μέλι Ανάφης. Πολύ μεγάλη είναι η ποικιλία με ελιές, ενώ και τα ψυγεία με τυριά κι αλλαντικά κοπής και συσκευασμένα είναι από τα πιο εντυπωσιακά της πόλης. Δεν βραβεύτηκε τυχαία από τον Γαστρονόμο με Βραβείο Ποιότητας ο Μανδραγόρας πριν αρκετά χρόνια. Σήμερα παραμένει το ίδιο ποιοτικός και με ευρεία, ενημερωμένη γκάμα προϊόντων. Από τις πιο ιδιαίτερες λιχουδιές που έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει εκεί, είναι μια σούπερ σπάνια γραβιέρα Σκύρου παλαιωμένη σε πιθάρι και το ώριμο τυρί λαζαρέτο της Ιθάκης, το καπνιστό φιλέτο ξιφία από την Κάλυμνο και η καπνιστή πέστροφα Καρπενησίου, κι επίσης ένα μηλόξιδο από την Αγιά και ένα άθερμο πετιμέζι ορεινής Μεσσηνίας.  

Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, Τ/210–41.72.961

Παραδοσιακό Μπακάλικο: έμφαση στα κρητικά προϊόντα

Γαστρονόμος: 7 μαγαζιά για να αγοράσουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα-2

Μπακαλική και μαντινάδες. Τιμά δεόντως την κρητική καταγωγή του ο μπακάλης Γιάννης Βογιατζιδάκης, κι ας είναι οικουμενικό το περιεχόμενο του παντοπωλείου του. Αποδεικνύει την αγάπη στον τόπο του φέρνοντας στην Αθήνα καλοδιαλεγμένα κρητικά προϊόντα που ανακαλύπτει διαρκώς με τακτικές επισκέψεις στη νήσο, αλλά δεν μένει στάσιμος καθώς περνούν τα χρόνια. Έχουμε δει να αλλάζουν πολλές φορές στα ράφια του τα προϊόντα, είτε επειδή σταμάτησαν να είναι όσο αξιόλογα ήταν στην αρχή, είτε επειδή ο ίδιος ανακάλυψε κάτι ακόμα πιο ποιοτικό. Έχουμε δει το μαγαζί να μεγαλώνει, να ομορφαίνει και να προοδεύει. Σαφώς η έμφαση είναι στα κρητικά προϊόντα, αφού ας πούμε στις γραβιέρες και στα ανθότυρα έχει κάνει σοβαρή δουλειά, ενώ επίσης έχει ψάξει ενδελεχώς για τα καλύτερα κρητικά μέλια, παξιμάδια, ελιές και ελαιόλαδα. Ωστόσο ο Γιάννης έχει εξασφαλίσει και μια μεγάλη ποικιλία από γαλανόλευκες λιχουδιές και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. 

Ζητήστε από τον υπάλληλο που θα σας εξυπηρετήσει στον πάγκο κοπής τυριών κι αλλαντικών να δοκιμάσετε και να διαλέξετε γραβιέρα σύμφωνα με το γούστο σας. Έχουν γλυκές και πικάντικες, φρέσκες και παλαιωμένες, πρόβειες, αιγοπρόβειες και γίδινες. Συνήθως εμείς επιλέγουμε δυο τρεις, και φτιάχνουμε ένα ωραίο πλατώ για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος όταν έχουμε τραπέζι. Συνήθως εκεί βρίσκουμε έκτακτα ξιδάτα καπνιστά λουκάνικα, απάκια, ξύγαλα, στάκες και σαλιγκάρια, ενώ όσο συχνά και να το επισκεπτόμαστε, πάντα ξετρυπώνουμε και κάτι καινούριο. Πρόσφατα το κατάστημα μεταφέρθηκε δυο μαγαζιά πιο πέρα, ο χώρος μεγάλωσε και ομόρφυνε, και δίπλα στο παντοπωλείο βρίσκουμε πλέον ένα ενημερωμένο μανάβικο, μαζί και κάβα με ελληνικά κρασιά και βιολογικά προϊόντα. 

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

Μιράν: αυθεντικός παστουρμάς από κρέας καμήλας και άλλες σπάνιες ντελικατέτσες

Γαστρονόμος: 7 μαγαζιά για να αγοράσουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα-3

Σε λίγους μήνες θα σβήσουν 100 κεράκια, καθώς κλείνει ένας αιώνας από την ίδρυσή του από τον Καππαδόκη Μιράν Κουρουνλιάν. Στη σαλουμερία της οικογένειας του Μιράν Κουρουνλιάν του νεότερου θα βρούμε από τυριά κι αλλαντικά, ό,τι λαχταράει η ψυχή μας. Μια απίθανη ποικιλία από τα πιο ψαγμένα και τα πιο λιχούδικα της χώρας. Η οικογένεια Μιράν είναι ξακουστή για τους παστουρμάδες και τα πεταλωτά σουτζούκια τους, που κρέμονται από την οροφή σα φιγουρίνια. Έχουν φροντίσει να διαθέτουν πάσης φύσεως παστουρμάδες, οπότε στο ψυγείο τους φυλάνε από τον ακριβό, τον αυθεντικό παστουρμά από κρέας καμήλας, μέχρι βουβαλίσιο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την καινοτομία, πρόβειο και γαλοπούλας, και μια γκάμα με παστουρμάδες με περισσότερο ή λιγότερο λίπος, από μπριζόλα, κόντρα φιλέτο, εγριτζέ, ντιλμέ, κ.ά. Πολλές και σπάνιες ντελικατέτσες, εξαιρετικά δυσεύρετες έχουν και στο τμήμα με τα τυριά: μανούρι και πικάντικο μηλέικο τυρί, θαυμάσια γίδινη φέτα Καρπενησίου, μανούρι αέρος Βλάστης, γραβιέρα Σάμου, κασκαβάλι Σαμοθράκης. Κάποτε είχαμε δοκιμάσει από εδώ ένα έξοχο σαλαμάκι στρουθοκάμηλου Σερρών, πηχτή και πεντανόστιμα γίδινα λουκάνικα. Ό,τι βρείτε στα ψυγεία τους από τυριά, βούτυρα, αλίπαστα και θαλασσινά, και κάποια επιλεγμένα μπαχαρικά, κρασιά και ντέλι προϊόντα είναι όχι μόνο σπάνια, αλλά και εγγυημένα καλά, φτιαγμένα σε μικρά εργαστήρια ανά την Ελλάδα, που είτε παράγουν παραδοσιακά προϊόντα με αυθεντικές συνταγές, είτε καινοτομούν με έμπνευση και επιτυχία. 

Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/210-32.17.187 

Τσαμαδού 2 και Γούναρη, Πειραιάς, Τ/210-41.21.766

Πανδαισία: ένα παντοπωλείο εμπιστοσύνης

Η Τέτη και ο Γιάννης ξέρουν καλά από μπακαλική. Ούτε θυμάμαι πριν πόσα χρόνια άνοιξε η Πανδαισία, αλλά σίγουρα ήμασταν από τους πρώτους που διάβηκαν το κατώφλι τους. Τίποτα δεν τους ξεφεύγει. Ό,τι καλό βγαίνει στην αγορά, αφού το τεστάρουν και το εγκρίνουν οι ίδιοι, το στολίζουν στα ράφια της Πανδαισίας και το προτείνουν περιγράφοντάς το λες και είναι οι ίδιοι παραγωγοί του, αφού είναι φουλ ενημερωμένοι και γνωρίζουν κάθε τι που πωλείται στο μαγαζί τους. Εμπιστευόμαστε τις επιλογές τους. Το έχουν αποδείξει τόσα χρόνια ότι έχουν καλό γευστικό κριτήριο. Από εκεί ψωνίζουμε πολλά από τα καθημερινά χρειαζούμενα όπως όσπρια, ρύζια, φέτα –αυτή της Μονεμβασιάς που είχαμε δοκιμάσει κάποια στιγμή ήταν ποίημα -, αλλά ξέρουμε πως υπάρχουν και πιο δυσεύρετα, limited edition καλούδια, από φάβα Σχοινούσας, αυγοτάραχο, λακέρδα πολίτικη και μαστιχοτύρι Άνδρου, κουνελάκι από κρητική φάρμα, το σπάνιο πρωτόλαδο του Στατήρα, μέχρι τη μυθική γραβιέρα του Τσιτσιρίδη και παχύ γιαούρτι πρόβειο Βαγιάς. 

Αγίου Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, Τ/210-60.17.731

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή