Γαστρονόμος: 4 λαχταριστά burger και πού τα βρίσκουμε

Γαστρονόμος: 4 λαχταριστά burger και πού τα βρίσκουμε

Οι αγαπημένες μας εκδοχές του πιο διάσημου αμερικανικού comfort food.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Γεωργία Παπαστάμου

Γούστα είναι αυτά και ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις όταν μιλάμε για το πιο δημοφιλές αμερικανικό comfort food. Άλλοι θέλουν «πατικωμένα» (smashed) μπέργκερ που τρώγονται κρατώντας τα στο ένα χέρι (το άλλο τσιμπάει τις πατάτες) και άλλοι τείνουν προς τους «πύργους» με το τροφαντό μπιφτέκι και τα πολλά υλικά -από μπέικον και brie μέχρι τηγανητό αυγό και τρούφα. Αν και όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των υλικών και την εκτέλεση, εμείς κλίνουμε προς τα πιο απέριττα μπέργκερ που αφήνουν το κρέας να «μιλήσει» ή επιλέγουν να το αναδείξουν με λίγα ταιριαστά συνοδευτικά.

Γαστρονόμος: 4 λαχταριστά burger και πού τα βρίσκουμε-1

Η λίστα με τα αγαπημένα μας burger αυτή την εποχή περιλαμβάνει:

1. Το Smash Cheeseburger του Smash Burger

Πατατόψωμο ελαφρά φρυγανισμένο, όπως πρέπει για να είναι ελαστικό και λίγο τραγανό. Μπιφτέκι από εκείνα που πιέζονται με δύναμη στην καυτή πλάκα για να καραμελώσουν. Συν μπέικον, λίγο iceberg για την υφή, ντομάτα για τη δροσιά, πίκλες, κρεμμύδι και σος. Κοντά στα πιο απλά και κλασικά πρότυπα του διάσημου street food είναι το cheeseburger του Smash στον Πειραιά. Θα το βρείτε στο παλιό θυρωρείο μιας πολυκατοικίας στη πλατεία Κοραή. Οι πατάτες που το συνοδεύουν είναι crinkle cut.

Smash Burger, Καραΐσκου 117, Πειραιάς, Τ/ 210-30.00.535 

2. To Cheeseburger του Talking Breads

Στο Talking Breads φτιάχνουν τα burger με φρέσκα μπριός που ζυμώνουν και ψήνουν in house. Αν και το Italian Job, με το τραγανό προσούτο, τη μοτσαρέλα και τη σάλτσα πέστο κερδίζει κάποιες φορές την ψήφο μας, συνήθως καταλήγουμε στο cheeseburger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τσένταρ. Το κλασικό τρίπτυχο μαρούλι-ντομάτα-πίκλα είναι ευπρόσδεκτη προσθήκη σ’ αυτό το εξαρχειώτικο burger που θυμίζει περιποιημένη σπιτική εκδοχή. 
Talking Breads, Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, Τ/211-18.39.731

3. Το Hangover Burger του Burger Joint

Εκείνες τις φορές που θέλουμε κάτι παραπάνω (έως κάτι πολύ παραπάνω) ανταλλάσσουμε το κλασικό cheeseburger με το τρυφηλό The Duke. Εδώ έχουμε μοσχαρίσιο μπιφτέκι 180 γρ., φοντίνα (ημίσκληρο αγελαδινό τυρί), μπρι, διπλό μπέικον, τηγανητά δαχτυλίδια κρεμμυδιού και μαγιονέζα με λάδι τρούφας. 

The Burger Joint, Λεωφ Ελ. Βενιζέλου 93, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.12.500 / Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, Τ/210-89.40.260 / Διονυσίου Σολωμού 4, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.12.222.

4. Το Smash του Birdman 

Ίσως το πιο αυθεντικά αμερικάνικο αυτής της λίστας, το smash burger του Άρη Βεζενέ έκανε θραύση από τότε που εμφανίστηκε. Η λίστα των υλικών είναι πολύ μικρή αλλά τη διαφορά κάνουν οι λεπτομέρειες όπως το πολύ σωστό, μαλακό πατατόψωμο -γευστικά ένας λευκός καμβάς που αφήνει χώρο στο κρέας να κυριαρχήσει. Στα δύο λεπτά μπιφτέκια με τις τραγανές άκρες κρατάει παρέα το american cheese που λιώνει με ασύγκριτο τρόπο. Διακριτικές σάλτσες, λίγο λεπτοκομμένο iceberg και επίσης λεπτοκομμένο κρεμμύδι είναι όλα όσα χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το απολαυστικό σύνολο. 

Birdman, Σκούφου 2 και Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή