Γαστρονόμος: Καυτερά, αφρικανικά παϊδάκια κοτόπουλου «πέρι-πέρι»

Γαστρονόμος: Καυτερά, αφρικανικά παϊδάκια κοτόπουλου «πέρι-πέρι»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

3 ώρες και 20′ προετοιμασία

25′ ψήσιμο

Σύνολο: 3 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

●      1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε παϊδάκια*

Γαστρονόμος: Καυτερά, αφρικανικά παϊδάκια κοτόπουλου «πέρι-πέρι»-1

Για τη μαρινάδα

●      2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

●      2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα(σε μπαχαράδικα)

●      1 κουτ. σούπας κουρκουμάς*

●      5 μικρές καυτερές πιπεριές, ξερές, καλά κοπανισμένες (ή όσο καυτερό μας αρέσει) ή 11⁄2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα

●      1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε 4 κομμάτια

●      2 σκελίδες σκόρδου

●      1 ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε 4 κομμάτια

●      3 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα), τριμμένη

●      180 ml χυμός λεμονιού

●      120 ml ελαιόλαδο

●      αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα «πέρι-πέρι»

●      η μισή ποσότητα μαρινάδας

●      11⁄2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

●      2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα

Για το άλειμμα

●      1 κουτ. σούπας μέλι

●      1 κουτ. σούπας από τη σάλτσα «πέρι-πέρι»

Διαδικασία

Μαρινάδα

Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα στον πολυκόφτη για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε βαθύ μπολ (την υπόλοιπη την κρατάμε για τη σάλτσα), ρίχνουμε το κοτόπουλο και το ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να καλυφθεί καλά. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, να μαριναριστεί.

Σάλτσα

Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη μαρινάδα που είχαμε κρατήσει στην άκρη με τη ζάχαρη και το θυμάρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, με κλειστό το καπάκι, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.

Ψήσιμο

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και, χωρίς να το στεγνώσουμε, το βάζουμε σε καλά λαδωμένη σχάρα. Ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα κάθε 4-5 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μέλι με 1 κουτ. σούπας από τη σάλτσα «πέρι-πέρι» και πριν από το τελευταίο γύρισμα αλείφουμε τα παϊδάκια και από τις δύο πλευρές.

Η δοκιμή μας

Ψήσαμε τα παϊδάκια σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 4 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα, ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε. Τα γυρίσαμε 5 φορές και ο συνολικός χρόνος ψησίματος ήταν στα 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε τα παϊδάκια σε πιατέλα με τη συνοδεία της καυτερής σάλτσας «πέρι-πέρι».

Μυστικά

*Για τα παϊδάκια ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας τα κόψει.

*Κουρκουμάς είναι η κιτρινόριζα, έχει έντονο πορτοκαλο-κίτρινο χρώμα και γλυκό άρωμα και τη βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα σε μορφή σκόνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή