Δέκα βολιώτικα τσιπουράδικα-θεσμοί που πρέπει να ξέρεις

Δέκα βολιώτικα τσιπουράδικα-θεσμοί που πρέπει να ξέρεις

Δέκα βολιώτικα τσιπουράδικα-θεσμοί που επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά. Για την ατμόσφαιρα, την ιστορία τους, τις γαστρονομικές τους χάρες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καβούρας

Δέκα βολιώτικα τσιπουράδικα-θεσμοί που πρέπει να ξέρεις-1

Χωμένο μέσα σε ένα άγνωστο στενάκι του κέντρου, θεωρείται σήμερα θεμέλιο για τα βολιώτικα τσιπουράδικα. Από το 1989, ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου «τρέχει» τον Καβούρα, που κοντράρει-τόσο σε ατμόσφαιρα όσο και σε μεζέδες- το καλύτερο tapas bar της Μαδρίτης. Η ψησταριά είναι φορτωμένη με χταπόδια και ψητές πατάτες. Το καλαμάρι έρχεται ψημένο στην εντέλεια. Το τσίπουρό του είναι πολύ καλό, μαλακό, στρογγυλό, σταφυλώδες και όχι οινοπνευματένιο. Πίνοντας πληθαίνουν τα μικρά πιατάκια: γαριδάκια τηγανητά, κολοκυθάκια και μελιτζάνες μαζί με τζατζίκι-φονικό όπλο, ελιές με ψάρι παστό και λαχανοσαλάτα, καραβιδούλες, γαρίδες μεγαλούτσικες, ουρές πεσκανδρίτσας με κρέμα σκορδαλιάς – εδώ τις λένε μπρασκοουρές. Και βέβαια ο καλύτερος μεζές: συκώτι πεσκανδρίτσας στο τηγάνι με δυο σταγόνες λεμόνι. Παρέα με το φαγητό θα απολαύσεις τις σατιρικές, αλλά γουστόζικες στιχομυθίες μεταξύ Αλέκου και θαμώνων. Οι ατάκες εδώ πάνε κι έρχονται πιο γρήγορα κι από μπαλάκι στο Γουίμπλεντον.

Χατζηαργύρη 3, τηλ. 24210-28.520, Κυριακή κλειστά.

Το Φιλαράκι

Δέκα βολιώτικα τσιπουράδικα-θεσμοί που πρέπει να ξέρεις-2

Για το Φιλαράκι υπάρχει σύμπνοια και ομοφωνία ανάμεσα στους ντόπιους. Όλοι συμφωνούν πως είναι, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα τσιπουράδικα του Βόλου. Το μαγαζί δεν είναι και τόσο παλιό. Λειτουργεί από το 2010, δεν έχει τηγάνι, παρά μόνο κάρβουνα, σερβίρει ό,τι βγάλει η θάλασσα εκείνη την ημέρα και πετυχαίνει τις γεύσεις. Είναι επίσης πεντακάθαρο, ένας ευχάριστος χώρος όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα. Από τα λίγα τσιπουράδικα του Βόλου που, κατόπιν παραγγελίας, καταδέχεται να σερβίρει και μακαρονάδα θαλασσινών.

Κροκίου 54, Παλαιά, Τ/6950-670.794

Ο Τζίμης 

Δέκα βολιώτικα τσιπουράδικα-θεσμοί που πρέπει να ξέρεις-3

Στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο του Βόλου, στην Αγριά, βρίσκεται αυτό το ξακουστό τσιπουράδικο, και από τα πιο παλιά, αφού λειτουργεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο Φώτης Καραουλάκης, ο γιος του Τζίμη, κάνει πλέον τα κουμάντα μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του. Η φρεσκάδα των θαλασσινών εξασφαλισμένη από την εγγύτητα στη θάλασσα και από τη μακρόχρονη σχέση της οικογένειας με τους ψαράδες της περιοχής. Μεζεκλίκια τραβηχτικά για το τσίπουρο σερβίρονται σπαρταριστά, απευθείας από τα καΐκια. Φούσκες, αχιβάδες, χταπόδι λιαστό στα κάρβουνα, μυδοπίλαφο με κουρκουμά και πικάντικα τσιτσίραβλα με καπνιστό σκουμπρί στα τραπεζάκια ακριβώς μπροστά στο νερό. 

Λεωφ. Δημοκρατίας 119, Αγριά, Τ/24280-92.433

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή