Τι καλύτερο για ένα κρύο πρωινό από ένα καυτό πιροσκί; Καθώς χειμωνιάζει αναζητάμε τα αυθεντικά ρώσικα πιροσκί στην Αθήνα και λαχταράμε αυτή τη χρυσή, τραγανή κρούστα που σπάει πριν δαγκώσουμε το αφράτο, μαστιχωτό εσωτερικό. Μικρά πιροσκάδικα στη πόλη τηγανίζουν και ψήνουν καθημερινά χειροποίητα, ολόφρεσκα ζυμαράκια γεμιστά με ένα σωρό υλικά-από τα πιο νεωτερικά με τα ζαμπόν και τα λουκάνικα μέχρι τα αγαπημένα μας παραδοσιακά, με πιπεράτους πουρέδες πατάτας, τσιγαριστούς κιμάδες, μανιτάρια, σμετάνα.
Το Εύξεινον
«Αν θες να επιβιώσεις μάθε το ζυμάρι». Έτσι ορμήνεψε τον γιό της Σπύρο Μάνη η Παρθενόπη Αμανατίδου από την Τραπεζούντα. Κι εν έτη 2020, πλέον 40 χρόνια φούρναρης, ο κύριος Σπύρος, ζυμώνει, πλάθει και φουρνίζει φανταστικά πιροσκί, τα οποία γεμίζει ένα προς ένα η σύζυγος, η κυρία Βάσω. «Οι πελάτες είναι φίλοι, οικογένεια πλέον» μου λένε οι δυό γιοί τους, ο Χάρης και ο Γιώργος που μεγάλωσαν μέσα στο μαγαζί. Το Εύξεινον είναι θεσμός στον Πειραιά, ενώ οι αληθινοί foodies έρχονται ακόμα κι από την άλλη άκρη της Αθήνας για να γευτούν το τραγανό χρυσό ζυμάρι με την αφράτη ψίχα και την πλούσια γέμιση. Φέτα ΠΟΠ, πατάτες Νάξου ή Κύπρου, κιμάς διαλεγμένος από δικό τους χασάπη. «Προσέχουμε την πρώτη ύλη μας, να είναι πάντα άριστης ποιότητας». Αγαπημένο μου το πιροσκί με πατάτα και χούφτες ολόκληρες κρεμμύδι όλο γλύκα και τη μοσχοβολιά του άνηθου. Ν.Μ.
Ναυάρχου Νοταρά 50, Πειραιάς, Τ/213-02.80.000
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr