Τυροκομείο Μέτσοβο: Τα βλάχικα τυριά που προτιμάει και η Ζιζέλ

Τυροκομείο Μέτσοβο: Τα βλάχικα τυριά που προτιμάει και η Ζιζέλ

Τα πρόβεια τυριά Μέτσοβο, με παράδοση από τον 19ο αιώνα, βασίζονται στις βλάχικες συνταγές των τσελιγκάδων και έχουν την καθαρή γεύση των βοσκοτόπων της Πίνδου

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, ιδιοκτήτης του τυροκομείου Μέτσοβο στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων, είναι χημικός, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Λίγο μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα έπιασε δουλειά στο οικογενειακό τυροκομείο, και από το ’96 ασχολείται με την επιχείρηση των γονιών του. Τον συναντήσαμε στο Δροσοχώρι ένα πρωί που τα καζάνια έβραζαν και μοσχοβολούσε γάλα ζεστό, έξω είχε ψιλόβροχο που μας πιρούνιαζε και η θερμοκρασία μετά βίας άγγιζε το μηδέν.

Από τα τσελιγκάτα μέχρι τις πρώτες εξαγωγές στα 1900

Η τυροκομική παράδοση της οικογένειας Τσουτσοπλίδη πάει πολλές γενιές πίσω, στα τσελιγκάτα του Μετσόβου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι προπαππούδες, καποτάδες στο επάγγελμα, έραβαν κάπες για τους βοσκούς. Είχαν δικό τους κοπάδι, περί τα 4.000 πρόβατα, και εκμεταλλεύονταν κυρίως το μαλλί τους. Αργότερα άρχισαν να αξιοποιούν το γάλα για να κάνουν τυρί και να πουλάνε το κρέας. «Εκείνα τα χρόνια η γαλακτοκομική περίοδος κρατούσε τρεις μήνες», λέει ο κ. Τσουτσοπλίδης. «Η προγιαγιά μου πέθανε από πνευμονία που άρπαξε καθώς γύριζε τα τυριά σε μια αποθήκη που είχαν στο Μέτσοβο και ήταν γεμάτη υγρασία».

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή