5 συνταγές για γιουβαρλάκια από τον Γαστρονόμο

5 συνταγές για γιουβαρλάκια από τον Γαστρονόμο

5 συνταγές για αχνιστά λαχταριστά γιουβαρλάκια. Το δικό μας comfort food

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων είναι τα γιουβαρλάκια. Αγαπημένο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, αγαπημένο όλων. Κόμφορτ, όπως έχει επικρατήσει να λέμε αυτά τα αχνιστά, θρεπτικά, με μαλακή γεύση φαγητά που ζεσταίνουν την ψυχή μας. Φαγητό της θαλπωρής θα λέγαμε εμείς, φαγητό που σε ξεκουράζει και σε κάνει να αναπολείς. Τι; Μα την παιδική μας ηλικία.

Η λέξη «γιουβαρλάκια» προέρχεται από την τουρκική «yuvarlak» που σημαίνει «σφαιρικός». Είναι τουρκικό το αγαπημένο μας ελληνικό φαγητό; Όπως μας πληροφορεί η ακαδημαϊκός Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η παρασκευή κρεατοσφαιριδίων σε διάφορες παραλλαγές (κεφτέδες, γιουβαρλάκια κ.λπ.) είναι συνήθεια ελληνική και μεσογειακή που ανάγεται στην αρχαιότητα. Τα βασικά συστατικά είναι κοινά, απλώς στις ποιμενικές/ορεινές περιοχές, λόγου χάρη, χρησιμοποιούσαν πολύ βούτυρο, ελλείψει λαδιού, ενώ στον ελλαδικό χώρο τα μείγματα ήταν λιτά και με περισσότερα λαχανικά.

Οι αστικές κουζίνες της Σμύρνης και της Πόλης, για παράδειγμα, που είχαν την πολυτέλεια της πρόσβασης σε όλα τα υλικά, γεωργικά και ποιμενικά, είχαν πληθωρικές και καλά δουλεμένες συνταγές. Τα σμυρνέικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, λοιπόν, συγκεντρώνουν στοιχεία που συναντάμε σε πολλές διαφορετικές περιοχές (π.χ. αλεύρωμα, λιγοστό ρύζι στο μείγμα και κάμποσο στον ζωμό), συνδυασμένα σε μία συνταγή.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή