Οι Απόκριες δεν είναι μόνο καρναβάλι και ξεφάντωμα, χορός και τραγούδι, κρασί και άκρατη κρεατοφαγία. Όμως αυτές οι γιορτινές εκδηλώσεις διονυσιακού χαρακτήρα είναι οι πιο θορυβώδεις και χαρούμενες, γι΄αυτό και στο μυαλό μας επικρατούν όταν σκεφτόμαστε τις Απόκριες. Άλλωστε έχουν ρίζες βαθιές μέσα στους αιώνες: τον απόηχό τους βρίσκουμε στις αρχαίες γονιμικές τελετές που γίνονταν με σκοπό να «ξυπνήσουν» τη φύση και να προκαλέσουν την καρποφορία και αναγέννησή της. Αυτό που συχνά μας διαφεύγει είναι ότι η Αποκριά είναι και μια περίοδος προετοιμασίας των πιστών πριν την έναρξη της Σαρακοστής. Η προετοιμασία αυτή -που ξεκινά όταν ανοίγει το Τριώδιο- είναι και διατροφική, με συγκεκριμένους μάλιστα κανόνες.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr