Γαστρονόμος: Σε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας τρως όπως στην Ιταλία

Γαστρονόμος: Σε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας τρως όπως στην Ιταλία

Έξι food editors, 26 ιταλικά εστιατόρια, 106 μακαρονάδες. Για έναν μήνα ζήσαμε σαν Ιταλίδες στην Αθήνα. Και ευπειθώς αναφέρουμε

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας τρως όπως στην Ιταλία.

Έξι food editors, 26 ιταλικά εστιατόρια, 106 μακαρονάδες. Για 1 μήνα ζήσαμε σαν Ιταλίδες στην Αθήνα. Και ευπειθώς αναφέρουμε.

ΚΕΝΤΡΟ

Cupola

Γαστρονόμος: Σε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας τρως όπως στην Ιταλία-1

Ο χώρος στο ισόγειο, με τα κατσαρολικά στον ένα τοίχο και το φωτεινό «butta la pasta» -«βάλε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα»- ακριβώς απέναντι, είναι ζεστός και άνετος, μπορείτε όμως να καθίσετε και στα τραπέζια στον πεζόδρομο, δίπλα στις σόμπες. Η κουζίνα, την οποία από το περασμένο καλοκαίρι επιμελείται ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης, διατηρεί πολλά από τα παλιά δημοφιλή της πιάτα, εμπλουτίζεται όμως και με νέα, ενίοτε πιο ασυνήθιστα. Τα arancini με την καπνιστή scamorza έχουν μια ευχάριστη κάψα, χάρη στη spianata, και σερβίρονται πάνω σε stracciatella με λίγο baby μαρούλι, για δροσιά. Μαζί με το Vitello tonnato, με λεπτοκομμένο μοσχάρι, γευστική σάλτσα τόνου, ραπανάκι, παστό λεμόνι, καπαρόμηλα και τηγανητή κάπαρη, σε βάζουν όμορφα στο κλίμα. Για μετά υπάρχουν ναπολιτάνικες πίτσες που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο σε διάφορες εκδοχές, αλλά και νόστιμα αλ ντέντε ζυμαρικά – εκείνα τα πολύ ωραία strozzapreti με πέστο φιστικιού Αιγίνης και grana padano τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Στο τέλος μην παραλείψετε το πολύ αφράτο, καλοφτιαγμένο τιραμισού, που το περιχύνουν με εσπρέσο με το που φτάνει στο τραπέζι.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, T/211-41.17.444. 

Δευτέρα έως Πέμπτη 19.00-00.30, Παρασκευή με Κυριακή 12.30-00.30. Τιμές: 30-35 ευρώ/άτομο.

Brigante

Τόσες φορές που έχω διασχίσει την Ξενοφώντος, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι υπάρχει ένα μέρος χαριτωμένο και απλό για να φάει κανείς μια ωραία Amatriciana. Αυτό είναι το Brigante, μια μοντέρνα τρατορία κρυμμένη σε μια στοά στο Σύνταγμα. Όσοι εργάζονται τριγύρω προμηθεύονται από εδώ panini και σαλάτες, ελαφριά ποιοτικά γεύματα για το διάλειμμα από τη δουλειά. Ο κατάλογος όμως δεν τελειώνει εκεί: ιταλική πίτσα, νόστιμα ζυμαρικά και ενδιαφέροντα πιάτα ημέρας σερβίρονται από τον σεφ και ιδιοκτήτη Κώστα Γαρυφάλλου, ο οποίος για χρόνια εργαζόταν στη νότια Ιταλία. Εκεί έμαθε την πίτσα με λεπτό ζυμάρι και φρέσκα υλικά. Δεν είναι η καλύτερη ιταλική πίτσα της Αθήνας, είναι όμως πολύ καλή για το αντίτιμό της, μια νόστιμη επιλογή στο Σύνταγμα που έχει γεμίσει από κάθε λογής εστιατόρια με υπερκοστολογημένο φαγητό για επισκέπτες και ταξιδιώτες της μισής μέρας. Σίγουρα η πίτσα εδώ δεν είναι τέτοια. Η Αmericano έχει σάλτσα ντομάτας, mozzarella, σαλάμι spianata & chili, όλα σε σωστή ποσότητα. Τα ζυμαρικά τους είναι φρέσκα και συνήθως σωστά βρασμένα, σε συνταγές ιταλικές, απλά δοσμένες. Ωραίο παγωτό, λίγα επιδόρπια και μερικές επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί – όπως το φαγητό, έτσι κι αυτό έχει δίκαιη τιμολόγηση. 

Ξενοφώντος 6, Σύνταγμα, Τ/211-18.21.400. 

Καθημερινά: 07.30-21.00, Σάββατο 11.00-20.00, Κυριακή κλειστά.  Τιμές: 15-20 ευρώ/άτομο.

Διαβάστε περισσότερα στο Gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή