10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα

10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα

Νεο-καφενεία και μπαρ, κλασικά μαγειρεία, fine dining εστιατόρια και παντοπωλεία - η γειτονιά των Πετραλώνων έχει κάτι για όλους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονόμου

10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα-1

Κλασικότερος των κλασικών ο Οικονόμου, που βρίσκεται από το 1930 στη γειτονιά. Δεν είναι όμως μόνο η παλαιότητα που κάνει αυτή τη γωνιά των Πετραλώνων ξεχωριστή, αλλά που κάθε, μα κάθε μέρα, οι άνθρωποι του μαγαζιού διαλέγουν ζαρζαβατικά από την αγορά για να μαγειρέψουν και να στρώσουν τραπέζι με περισσότερη φροντίδα απ’ ότι θα το έκαναν στο σπίτι τους. Τα ίδια φαγητά που είχε πάντα περιλαμβάνει το μενού, όμως δεν σταματάμε ποτέ να λαχταράμε το αρνάκι στον φούρνο με τις μελωμένες πατάτες, τους υποδειγματικούς λαχανοντολμάδες, τις πίτες με το χοντρό φύλλο και, φυσικά, όταν έρχεται η ώρα και η εποχή τους, τα τρομερά λαδερά-μέλι. Οι βούτες με καλό ψωμί σε μελιτζάνες, μπάμιες και φασολάκια είναι μια όαση τα καλοκαίρια, κάτω από τις ελιές του πεζοδρομίου. Γ.Π.

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.67.555

Hervé

10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα-2

Το εστιατόριο που έφτιαξε στη γειτονιά ο Ερβέ Προνζάτο έχει μια διακριτική ταμπέλα, μια πόρτα που λειτουργεί με pin κι έναν χαρακτήρα speakeasy. Μια βαριά κουρτίνα στην είσοδο, τα κλειστά στόρια και ο χαμηλός φωτισμός εντός το κάνουν μια αόρατη στον έξω κόσμο γαστρονομική εστία, με πρωταγωνιστή το εκλεπτυσμένο φαγητό – αληθινό fine dining. Πρόκειται για μια «κυψέλη» με πολλούς νεαρούς μάγειρες σε ρόλο μελισσών, οι οποίοι εργάζονται με στόχο και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι θέσεις στο chef’s table γύρω από την ανοιχτή κουζίνα προσφέρονται για θέαση των μαγειρικών διεργασιών, εξυπηρετούν τις συνευρέσεις και τις συζητήσεις για μικρές παρέες 2-3 ή και 4 ατόμων και παράλληλα μας μεταφέρουν πιο κοντά στο φαγητό. Το μενού γευσιγνωσίας 16 σταδίων + mignardises είναι δομημένο έτσι ώστε να περνάμε από ένα φάσμα εντάσεων και υφέσεων. Ο σεφ σερβίρει στο ίδιο πιάτο ένα ψωμάκι εν είδη air baguette, τυλιγμένο με πάπια και γεμιστό με ηπειρώτικο Μετσοβόνε, αλλά κι ένα τραγανό pani puri -ινδικό ψωμάκι- με foie gras, χέλι Άρτας και πράσινο μήλο, δημιουργώντας κλίμακες, γευστικά ματζόρε και μινόρε. Με κάποιο τρόπο το θέμα του είναι οι αντιθέσεις και μάλιστα οι επιτυχημένες. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο τρέχον μενού είναι σίγουρα τα πικάντικα μύδια με κίτρινο κάρι -πιάτο που φωνάζει street food αλλά ταυτόχρονα είναι κομψό-, όπως και αυτό με παντζάρι, τυρί Comté, αγριοράπανο και εστραγκόν, με ουράνιους συνδυασμούς που αποθεώνουν τη χορτοφαγία. Η πρότασή τους για wine pairing με ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα -6 κρασιά για 50 ευρώ- είναι παραπάνω από συμφέρουσα, εκτός από πολύ ενδιαφέρουσα. Εδώ πίνουμε αφρώδη ρετσίνα, Λακουδίτσα, Κυδωνίτσα και Ζακυνθινό, μεταξύ άλλων. Στα πλεονεκτήματα και το φιλικό αλλά συνεπές σέρβις, που δείχνει ειλικρινή φροντίδα στους συνδαιτημόνες. Ν.Δ.

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT