Λικέρ μαχλέπι, η καλύτερη παρέα για το τσουρέκι (κι όχι μόνο)

Λικέρ μαχλέπι, η καλύτερη παρέα για το τσουρέκι (κι όχι μόνο)

Μοσχοβολάει Πάσχα. Το αρωματικό λικέρ μαχλέπι του Γιάννη Πέτρου Πετρή και του Βασίλη Ρούσσου πίνεται παγωμένο μετά το φαγητό και δίνει χαρακτήρα σε διάφορα κοκτέιλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πάσχα είναι κοντά, αρώματα τσουρεκιού αρχίζουν να πλανιούνται στον αέρα, μπαίνεις στο κλίμα. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως άμα το τσουρέκι έχει κακουλέ, μαστίχα και ιδίως μαχλέπι, δύσκολα θα του αντισταθώ. Το μαχλέπι, αυτό το μυρωδάτο σποράκι που το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας πέρα από το τρυφερό, γλυκό ψωμί που στο φούσκωμά του κρύβει την ελπίδα της Ανάστασης και με κουλουράκια, γιορτινά ψωμιά, βασιλόπιτες, ταχινόπιτες και κυπριακές φλαούνες, προέρχεται από τα μαλακά, μαστιχωτά «αμυδαλάκια» στον πυρήνα των κουκουτσιών μιας μικρόσωμης αγριοκερασιάς, που τη λένε και μαχλεποκερασιά. Οι Γάλλοι την αναφέρουν ως «κερασιά Sainte Lucie» γιατί τα εν λόγω δέντρα φύονταν κοντά στο φραγκισκανικό μοναστήρι της Αγίας Λουκίας στα Βόσγια όρη. Το συνδεδεμένο με τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου μπαχαρικό που κοπανισμένο στο γουδί βάζει την πινελιά του σε ποικίλα παραδοσιακά αρτοποιήματα των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της αραβικής χερσονήσου, πλέον δίνει το άρωμα του και σε ένα ελληνικό λικέρ. Το δοκίμασα πρόσφατα: το Kernel, που σημαίνει «o πυρήνας, ο κουκούτσι», είναι διάφανο, έχει αρώματα αμυγδαλόπαστας (marzipan), πικραμύγδαλου, βανίλιας και μπισκότου και πλούσιο, βελούδινο στόμα.

«Είναι γνώριμο, οικείο, αλλά δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει σε υγρή μορφή», λένε οι δημιουργοί του, ο Γιάννης Πέτρος Πετρής κι ο Βασίλης Ρούσσος, που παίρνουν  τους σπόρους της αγριοκερασιάς, τους αλέθουν και τους εμποτίζουν σε αλκοόλ. Συνιδιοκτήτες εδώ και κάποια χρόνια του Τiki στο Κουκάκι, είχαν συνεργαστεί νωρίτερα στο Pere Ubu στη Γλυφάδα κι έχουν αμφότεροι μακρά πορεία στο χώρο των μπαρ. Την απόφαση να διευρύνουν τη γκάμα των ελληνικών ποτών με μερικά νέας κοπής λικέρ την πήραν εν μέσω καραντίνας. Συνεργάστηκαν με ένα ποτοποιό στην Ελευσίνα και μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς παρουσίασαν τα τρία πρώτα «τέκνα» της Pony and Jigger Booze Company, μιας νεοσύστατης εταιρίας ποτών που πήρε το όνομά της από δυο μεζούρες που χρησιμοποιούνται στα μπαρ: το pony, η μικρή, αντιστοιχεί σε 30 ml, το jigger, η πιο μεγάλη, σε 45 ml. «Δεν υπάρχει στην αγορά κάτι αντίστοιχο» σημειώνουν για το Κernel. Οι πιο κοντινοί του συγγενείς είναι το Αmaretto, που φτιάχνεται από τα κουκούτσια του βερίκοκου και το Maraschino, για το οποίο χρησιμοποιούνται πέρα από τα φρούτα και τα κουκούτσια του κερασιού Marasca. Ποτά με μαχλέπι δεν πολυκυκλοφορούν. Μου λένε ότι στην Τουρκία κάποιος έχει παρουσιασει  ένα ενισχυμένο κρασί με μαχλέπι, σαν βερμούτ, κι ότι ότι στην Πούλια το χρησιμοποιούν με άλλα κεράσια για να αρωματίσουν κάποια μπράντι κι ότι κάτι ανάλογο κάνουν και στη Γαλλία με ορισμένα κονιάκ. Στο Κernel είναι το κυρίως θέμα.

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή