Street food: Η τραβηχτή πίτα της Μάνης στον Πειραιά

Street food: Η τραβηχτή πίτα της Μάνης στον Πειραιά

Στο «Τι Πίτας Τραβάς» στον Πειραιά, τρώμε την ξακουστή τριπλέτα Μάνης με παραδοσιακή «τραβηχτή» πίτα, στην κλασική της μορφή αλλά και με ένα σύγχρονο twist.

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια από τις πρόσφατες βόλτες μου στον Πειραιά ανακάλυψα ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί, που σερβίρει ένα έδεσμα που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού στην Αθήνα. Στον όμορφο πεζόδρομο πίσω από το Δημοτικό Θέατρο, μια πινακίδα με το όνομα «Τι Πίτα Τραβάς» μου τράβηξε την προσοχή και έσπευσα να μπω. Πρόκειται για ένα ψητοπωλείο που φτιάχνει την περίφημη τριπλέτα Μάνης: «τραβηχτή» πίτα, πασπαλισμένη με αλάτι και ρίγανη, κρέας σε καλαμάκι –χοιρινό ή σύγλινο- και κεφαλοτύρι.

Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της «φτωχής» κουζίνας -cucina povera όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί-, που σημαίνει ότι με τα πιο απλά υλικά φτιάχνεις κάτι νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό. Οι Μανιάτισσες έφτιαχναν τραβηχτές σε περιόδους κρίσης, πολέμου, πείνας και ανέχειας. Με λίγο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη ετοίμαζαν ένα φαγητό που μπορούσε να σε χορτάσει και να σε ευχαριστήσει. Η συνταγή πέρασε από γενιά σε γενιά και έγινε παράδοση. 

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή