Le bistrot Paul Bert
Ένα κλασικό παρισινό μπιστρό με παραδοσιακή κουζίνα, που θυμίζει τη διαφήμιση «σε εμάς τα πιάτα είναι άδεια όταν επιστρέφουν από το τραπέζι και όχι όταν πηγαίνουν». Το αυθεντικό ντεκόρ και η ατμόσφαιρα γαλλικού ταβερνείου με τα απαστράπτοντα άσπρα τραπεζομάντιλα, τα πλακάκια στον τοίχο και την απαραίτητη ardoise (μαυροπίνακα με τα πιάτα ημέρας) καθιστούν το Paul Bert μια άριστη επιλογή για όσους αντιστέκονται στα κελεύσματα της γαστρονομικής λιτότητας, του μοντερνισμού αλλά και του διαιτολόγου τους. Εάν όμως κάποιος θέλει να αποφύγει τα εξαιρετικά κρεατικά του –όπως η Cote de Boeuf για δύο άτομα–, μπορεί να καταφύγει στην υπέροχη γλώσσα. Οι μερακλήδες βέβαια θα προτιμήσουν π.χ. τα Rognons de Veau (μοσχαρίσια νεφρά). Ο ιδιοκτήτης Bertrand Auboyneau λατρεύει το κρασί και αναζητά καλές ετικέτες από μικρούς παραγωγούς (vignerons) προς τέρψιν των πελατών. Μεταξύ των επιδορπίων, ο μπαμπάς με ρούμι συναγωνίζεται, και για κάποιους ξεπερνά, αυτόν της La Fontaine de Mars, ενώ φημίζεται εξίσου και για το Paris Brest του.
18 rue Paul-Bert, Paris, 75011, Τ/+33143722401
Samaritaine
Έμεινε ερμητικά κλειστό για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, για να ανοίξει και πάλι φέτος, ακριβότερο και πολυτελέστερο, με τη φροντίδα του γνωστού ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH. O πέμπτος όροφος είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στη γαστρονομία με δέκα εστιατόρια-food stalls, μεταξύ των οποίων το Street Caviar από το ιστορικό ψαροεστιατόριο Prunier (το οποίο ήταν ωστόσο καλύτερο πριν ανακαινιστεί), αλλά και παράρτημα της περίφημης αλυσίδας Patisserie Dalloyau. Αν και η Grande Epicerie είναι από πλευράς γεύσεων ποικιλίας κ.λπ. σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, μια στάση στο πανέμορφο αυτό ιστορικό πολυκατάστημα που απέκτησε μια νέα ζωή είναι, όπως θα έλεγαν οι Γάλλοι, de rigeur.
9 Rue de la Monnaie, 75001, Τ/+33 1 88 88 60 00, www.dfs.com/en/samaritaine
Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο