Μαρί Αντουάν Καρέμ: Ο αρχιτέκτονας της ζάχαρης

Μαρί Αντουάν Καρέμ: Ο αρχιτέκτονας της ζάχαρης

Ο πρώτος influencer μάγειρας ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε να γίνει «σεφ των βασιλιάδων και βασιλιάς των σεφ»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέγας ζαχαροπλάστης και μάγειρας, ιδρυτής και αρχιτέκτονας της Grand Cuisine, της γαλλικής υψηλής κουζίνας, ο Αντονίν Καρέμ (1784-1833) ήταν ο πρώτος σταρ σεφ της ιστορίας και στην τέχνη του υποκλίθηκαν βασιλιάδες, αυτοκράτορες, τσάροι, διπλωμάτες και σύγχρονοί του αρχιμάγειρες. Κάποιες συνταγές του, που δεν ξεπεράστηκαν ποτέ, εξακολουθούν να εφαρμόζονται και να εμπνέουν μέχρι σήμερα, ενώ μάγειρες, αρχιμάγειρες και ζαχαροπλάστες του 21ου αιώνα του βγάζουν το καπέλο… του σεφ. Κι αυτό εκείνος το σχεδίασε…

Παρίσι, 1792, οδός Μεν

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ζαν Ζιλμπέρ Καρέμ, πατέρας 25 παιδιών, τα οποία απέκτησε με τη Μαρί Ζαν, εγκαταλείπει στον πολυσύχναστο δρόμο μιας πόλης που φλέγεται από μίσος και καθημερινά πνίγεται στο αίμα το δέκατο έκτο παιδί του με τα παρακάτω λόγια: «Για να κάνεις την τύχη σου σήμερα, χρειάζεσαι μόνο ευφυΐα, κι εσύ, μικρέ μου, την έχεις. Πήγαινε, παιδί μου, με αυτό που σου έδωσε ο Θεός!». Ο Μαρί Αντουάν ήταν μόλις δέκα ετών, βαφτισμένος με το λάθος όνομα της βασίλισσας που το πλήθος μισούσε και να προφέρει. Και όπως κάποτε ο Μωυσής σώθηκε από μια Αιγύπτια πριγκίπισσα, έτσι ο Αντονίν (έπρεπε να αλλάξει το όνομά του επί το δημοκρατικότερον) σώθηκε από τον Τρόμο από έναν μάγειρα. Τον Οκτώβριο του 1793 προσελήφθησαν και οι δύο σε μια ψησταριά.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή