Βουδαπέστη: Έξι εστιατόρια που πρέπει να τσεκάρετε

Βουδαπέστη: Έξι εστιατόρια που πρέπει να τσεκάρετε

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας βιώνει κατά την τελευταία δεκαετία μια γαστρονομική αναγέννηση, φθάνοντας αισίως τα επτά εστιατόρια με αστέρι Michelin

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και επί σιδήρου παραπετάσματος, το ζαχαροπλαστείο Gerbeaud στην κεντρική πλατεία Vörösmarty της Βουδαπέστης ήταν μια όαση στην περίκλειστη τότε ουγγρική πρωτεύουσα. Ιδρύθηκε εν έτει 1858 από τον Henrik Kugler και αγοράστηκε λίγα χρόνια αργότερα από τον Emil Gerbeaud. Είναι, ίσως, το παλαιότερο σε λειτουργία καφεζαχαροπλαστείο της πόλης και διατηρούσε την αίγλη του στο ακέραιο ακόμα και κατά την κομμουνιστική περίοδο, προσπαθώντας, με τα λιγοστά μέσα που υπήρχαν, να περισώσει τη ζαχαροπλαστική αξιοπρέπειά του.

Λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων, το 1990, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και σήμερα μπορεί να απολαύσει κανείς εκεί, με κάθε επισημότητα και με περίπου πέντε ευρώ (1.750 φιορίνια), ένα θαυμάσιο κέικ Esterházy για παράδειγμα. Αυτό πήρε το όνομά του από τον γνωστό πρίγκιπα και αποτελείται από πολλές λεπτές στρώσεις παντεσπάνι, καρύδια και κρέμα με μπράντι. Ισορροπημένη και πρωτότυπη είναι και η τούρτα Gerbeaud, η οποία παρασκευάζεται από λεπτές στρώσεις κέικ γεμάτες μαρμελάδα βερίκοκο, κανέλα, ξύσμα λεμονιού και επικάλυψη σοκολάτας. Και στα δύο γλυκά είναι εμφανής η βιεννέζικη επιρροή – πολλές στρώσεις υλικών. Εάν επιθυμείτε, τώρα, κάτι αμιγώς ουγγρικό, δοκιμάστε την ουσιαστικότερη συμβολή των Μαγυάρων στο διεθνές ζαχαροπλαστικό γίγνεσθαι, τη Somlói Galuska, που, προφανώς, πρωτοφτιάχτηκε στην πόλη Somló. Πρόκειται για ένα κέικ με κρέμα με μπράντι και σταφίδες που τεμαχίζεται ακανόνιστα στο πιάτο και περιχύνεται με γενναίες ποσότητες σαντιγί, ζεστής σοκολάτας και τρίμμα αμυγδάλου. Κατά τα γνώμη μας, η εκδοχή του λαϊκότερου Jégbüfé είναι πολύ καλύτερη από του Gerbeaud, ενώ εξαιρετική είναι αυτή της Magda, ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην πόλη Pécs. Μπορεί η ζαχαροπλαστική της oυγγρικής πρωτεύουσας να έχει βαθιές ρίζες, αλλά δύσκολα θα έλεγε κανείς το ίδιο και για την εστίαση, αφού ελάχιστα εστιατόρια είναι σε θέση να επικαλεστούν την παράδοση του Gerbeaud.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή