Η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και η Φρόσω Βιδάλη μάς μαγείρεψαν κρεμμυδόζουμο (Μπακαλιάρος αυγολέμονο με κρεμμύδια και πατάτες).
«Καλώς τες, τώρα έρχονται και τα κορίτσια», μας προϋπάντησαν στο επάνω χωριό η νύφη και η εγγόνα της Φραντζέσκας, η Άννα Αλβέρτη και η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου αντίστοιχα. «Είναι λίγο αργές στις μετακινήσεις, αλλά θα δείτε. Είναι δραστήριες σαν κοριτσόπουλα, καταπιάνονται ακόμα με τα μαγειρέματα, είναι μέσα στις κουζίνες τους. Μια ζωή μαγείρευαν. Σε πανηγύρια, σε ονομαστικές εορτές του άντρα του σπιτιού, σε κηδείες. Κατεβαίνοντας από το νεκροταφείο, είχαν σε μεγάλους ταβάδες τηγανητό μπακαλιάρο και τυρί (συνήθως γραβιέρα αλμυρή, αγοραστή) και ψωμί – η κατσαρόλα ήταν πάντα το κεντρικό θέμα. Άνοιγαν τα σπίτια τους, κοίμιζαν και τους ξένους – όλος ο Φαλατάδος είναι έτσι». Αφού τις γνώρισα πια, κατάλαβα ότι η εν λόγω σκιαγράφηση της προσωπικότητας και των δραστηριοτήτων τους δεν ήταν τίποτα μπροστά στη «χιονοστιβάδα» που μας περίμενε από το ντουέτο που κατέφτανε με αργούς ρυθμούς.
Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.