Κισκέκ: Το φαγητό που έμαθαν οι Μικρασιάτες στους Μυτιληνιούς

Κισκέκ: Το φαγητό που έμαθαν οι Μικρασιάτες στους Μυτιληνιούς

Ο αρχιμάγειρας των πανηγυριών, Στρατής Κικιλής, φτιάχνει και περιγράφει τη συνταγή του κισκέκ, του ένδοξου πανηγυριώτικου φαγητού που δοκιμάσαμε στη Λέσβο

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σχεδόν όλα τα χωριά της Λέσβου κάνουν κισκέκ στα πανηγύρια τους», μου εξηγεί ο κύριος Στρατής Κικιλής από τη Λαφιώνα, ο ένας από τους δύο αρχιμάγειρες στα πανηγύρια στη Λαφιώνα και στο Πετρί, ο οποίος έχει μάθει τη συνταγή από τους παλιούς. Ο ίδιος έχει ρίζες μικρασιάτικες και προγόνους από το Καραγάτσι. «Από απέναντι το έχουν φέρει το έθιμο και τη συνταγή του κισκέκ, που κάποιοι το λένε και κεσκέκ ή κεσκέκι ή κεσκέτσι», διηγείται. «Είναι φαΐ από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Εκεί το φτιάχνανε και το φέρανε στη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες. Δεν νομίζω πως θα το βρεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτός ίσως από τη Σάμο (σ.σ. επίσης οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι το έχουν σαν έθιμο, ενώ υπάρχει σχετική συνταγή και στην Κύπρο)».

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή