Βγήκαμε για σούσι με τον Shigeru Umebayashi, τον Ιάπωνα σταρ των σάουντρακ

Βγήκαμε για σούσι με τον Shigeru Umebayashi, τον Ιάπωνα σταρ των σάουντρακ

Λίγο πριν την εμφάνισή του στο Ηρώδειο, ο Ume, ο οποίος έχει γράψει τη μουσική για ταινίες όπως το In the mood for love και 2046, έφαγε μαζί μας σούσι και τσούγκρισε το σάκε του αναφωνώντας «Kanpai»!

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει γράψει τη μουσική για περισσότερες από 30 ιαπωνικές ταινίες, ανάμεσά τους οι αριστουργηματικές «2046» και «Ερωτική Επιθυμία», τα «Τα Ιπτάμενα Στιλέτα» κ.α. Ευγενικός, προσιτός, χαμογελαστός, με μια ταπεινότητα που σπάνια συναντάς σε ανθρώπους τέτοιου βεληνεκούς, ο Shigeru Umebayashi (Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι), o Ume, όπως ο ίδιος επιθυμεί να τον αποκαλούν, επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μας και δηλώνει λάτρης της. «Την πρώτη φορά, που ήρθα, το 2010, ήμουν πολύ συγκινημένος, γιατί ήρθα στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων», μού λέει με ενθουσιασμό. Η γνωριμία του με τον Έλληνα ατζέντη Γιώργο Χριστόπουλο της Οticons στα World Soundtrack Αwards του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Γάνδης ήταν η αφορμή για να γνωρίσει τους Έλληνες από κοντά και να χτίσει μια σχέση με τη χώρα μας. «Μου αρέσει που είστε τόσο ανοιχτός λαός, που έχετε χιούμορ και αμεσότητα. Νιώθω ότι ταιριάζω πολύ με τους Έλληνες, γιατί κι εγώ κάπως έτσι είμαι» («a young boy», όπως θα μου πει λίγο αργότερα κι ας έκλεισε τα 71 του χρόνια).

Καλαμαράκια όπως τεμπούρα

Μαζί με τους Έλληνες αγάπησε και την κουζίνα τους. «Το αγαπημένο μου ελληνικό φαγητό είναι τα ψάρια και τα τηγανητά καλαμαράκια όπως τεμπούρα», μου λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο δεν βρίσκει άλλες ομοιότητες ανάμεσα στις δύο κουλτούρες, την ιαπωνική και την ελληνική, όσον αφορά το φαγητό. «Η Ελλάδα έχει παραδοσιακό φαγητό και οι Έλληνες γνωρίζουν ποιο είναι αυτό. Και η Ιαπωνία έχει παραδοσιακό φαγητό -ρύζι, σούπες και πιάτα με ψάρι ή κρέας- αλλά στους Ιάπωνες αρέσει πολύ οτιδήποτε εισαγόμενο. Παίρνουν το ιταλικό, το κινέζικο, το ευρωπαϊκό και το προσαρμόζουν στα δικά τους γούστα. Ξέρεις, αν ρωτήσεις οποιοδήποτε παιδί στην Ιαπωνία ποιο είναι το αγαπημένο του ιαπωνικό φαγητό θα σου πει τα σπαγγέτι, τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια… Νομίζουν ότι αυτά είναι ιαπωνικό φαγητό! Αυτό που τρώει έξω στα εστιατόρια ο κόσμος στο Τόκιο και αυτά που φτιάχνει στο σπίτι του είναι αποτέλεσμα όλων των αναμείξεων που έγιναν από τους πολιτισμούς που ζουν στην Ιαπωνία. Μια fusion κουζίνα».

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή