«Ο Μήτσος» στην Καλλιθέα, το τυροπιτάδικο από τα παλιά που αγαπάμε

«Ο Μήτσος» στην Καλλιθέα, το τυροπιτάδικο από τα παλιά που αγαπάμε

Στην οδό Δαβάκη, στην Καλλιθέα, ο Μιχάλης Θερμιώτης φουρνίζει τυρόπιτες, κιμαδόπιτες, μπουγάτσες και ταΐζει τους κατοίκους το πιο νόστιμο πρωινό εδώ και 50 χρόνια.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε πρωί στις 4.00 τα ξημερώματα ο Μιχάλης Θερμιώτης, ξεκινάει τις προετοιμασίες για να ανοίξει το ιστορικό τυροπιτάδικό της Καλλιθέας, «Ο Μήτσος», που ταΐζει τυρόπιτες και άλλες σφολιατολιχουδιές τους Καλλιθιώτες εδώ και πενήντα δύο χρόνια. Ο κύριος Μιχάλης φτιάχνει ζύμη και ανοίγει φύλλο, με την ίδια συνταγή από το 1970, τότε που στην περιοχή είχε μόλις ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Από το εργοστάσιο υφασμάτων Πειραϊκή-Πατραϊκή, που βρισκόταν δυο δρόμους πιο κάτω και από τον ΟΤΕ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, έφταναν κάθε πρωί εκατοντάδες υπάλληλοι. Η τυρόπιτα ήταν το αγαπημένο πρωινό των οικοδόμων και των εργατών.

Το μαγαζί άνοιξαν το 1970 δύο αδέλφια, Πειραιώτες, ο Δημήτρης (ο Μήτσος) και ο Σταύρος Μαργαρίτης. Ο Μιχάλης Θερμιώτης είναι ανηψιός τους, ήρθε από τη Μυτιλήνη και δούλεψε ως υπάλληλος από το 1972. «Πενήντα χρόνια κλείνω φέτος», λέει συγκινημένος. «Πλέον όλοι με φωνάζουν χαϊδευτικά “Μήτσο”. Το 1992 έγινα συνέταιρος στο μαγαζί και τώρα έχω μείνει μόνος μου. Ξεκινάμε στις 4 το πρωί και από τις 6.30 αρχίζουμε να πουλάμε μέχρι το μεσημέρι που θα τελειώσει κι η τελευταία μπουγάτσα ή τυρόπιτα. Γύρω στις 3-3.30 κλείνουμε».

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή