Αυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτές

Αυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτές

Οι πιο ενημερωμένες κάβες της πόλης μάς προμηθεύουν με ό,τι χρειαζόμαστε για να τσουγκρίσουμε με χαρά, αλλά και να νιώσουμε ότι πίνουμε κάτι ξεχωριστό, που θα μας κάνει να το αναζητήσουμε ξανά

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποικιλία σε κρασιά, ποτά και αποστάγματα δεν είναι αυτονόητη σε κάθε κάβα της Αθήνας. Εν ολίγοις, όλες οι κάβες δεν είναι ίδιες, ούτε προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες. Όσο δε πλησιάζουν οι γιορτές τόσο αυξάνονται και οι δικές μας απαιτήσεις για αγορές που θα κλέψουν την παράσταση ως δώρο ή ως βασικό στοιχείο στο γιορτινό μας τραπέζι. Επομένως, δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση η αγορά ενός κρασιού ή ενός ποτού. Και αν δεν έχουμε ιδιαίτερες οινικές γνώσεις, τότε, ένας λόγος παραπάνω να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και να αφεθούμε στα χέρια των ειδικών. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες κάβες της Αθήνας, που ξεχωρίσαμε για τη φετινή εορταστική περίοδο και όχι μόνο.

Mr. Vertigo

Με όνομα που παραπέμπει στο κλασικό μυθιστόρημα του Paul Auster, o Γιάννης Σιγανός ξεκίνησε να λειτουργεί την κάβα Mr. Vertigo το 2014 στην πλατεία του Κολωνακίου. Η παρουσία των κρασιών του παραγωγού Ευριβιάδη Σκλάβου από την Κεφαλονιά στα ράφια του έδινε το στίγμα. Εδώ βρίσκουμε κρασιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που αφορούν ήπιες οινοποιήσεις και λιγότερες παρεμβάσεις, terroir driven κρασιά, όπως είναι ο όρος στα αγγλικά. Από τα ράφια του Vertigo άνοιξε ο δρόμος για την εγχώρια και διεθνή αναγνώριση πολλών νατουραλιστών παραγωγών, όπως είναι ο Γιάννης Οικονόμου της Σητείας, ο Τάτσης στη Γουμένισσα, το Sant’ Or στην Αχαϊα, το Domaine De Κalathas της Τήνου, η Ηλιάνα Μαλίχιν στο Ρέθυμνο και πολλοί άλλοι τις σοδείες των οποίων πίνουμε σήμερα σε εστιατόρια και wine bar. Αναζητήστε ετικέτες από σαμπάνιες και αφρώδη από τη Γαλλία και την Ιταλία όπως και τα πεντανόστιμα ελληνικά αφρώδη του Αμυνταίου από τον Καρανίκα. Ζητήστε τη βοήθειά τους, να σας προτείνουν πληθωρικά κόκκινα από όλη την Ελλάδα αλλά και βαρελάτα λευκά που πίνονται αυτή την εποχή με το κατάλληλο φαγητό.

Αξίζει να δοκιμάσετε τις φινετσάτες σαμπάνιες του Benoît Lahaye, ενός ταλαντούχου παραγωγού-καλλιεργητή στο grand cru χωριό του Bouzy, αλλά και του Μarcel Deiss, από το Bergheim, που βρίσκεται στην καρδιά του ρήγματος Ribeauvillé στην Αλσατία που μόλις αφίχθησαν. Ο Deiss, ένας από τους σημαντικότερους βιοδυναμιστές παραγωγούς της περιοχής, είναι ειδικός στα field blends, δηλαδή στις αναμείξεις ποικιλιών που βρίσκονται σε ένα αμπελοτόπι. Για το ιδανικό κρασί, επενδύστε αγοράζοντας από εδώ τα πιο κομψά ποτήρια της εταιρείας Zalto, τα οποία εισάγουν. Μεγάλη γκάμα θα βρείτε σε spirits, επιλεγμένα ουίσκι και τζιν, ξένα και ελληνικά. Τις μέρες των γιορτών φέρνουν λιχούδικες γαλλικές σοκολατένιες τρούφες, ενώ διαθέτουν και μια μικρή βιβλιοθήκη με επιλεγμένες εκδόσεις, έργα που μπορεί να συγκινήσουν, όπως και τα κρασιά τους. N.Δ.

Κολωνάκι: Φιλικής Εταιρείας 15, T/210-72.50.862 , www.mrvertigo.wine

Oak

Το Amarone Della Valpolicella του ιστορικού, συνδεδεμένου με την αναγέννηση της Valpolicella οίκου Allegrini για το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα στη γάστρα, το Chianti Classico San Lorenzo του οίκου Castello di Ama γι’ αυτούς που θα προτιμήσουν κυνήγι, το Chablis Louis Michel & Fils Butteaux Vielles Vignes πλάι σ’ ένα πλούσιο πλατό τυριών… Στη μοντέρνα, στιλάτη κάβα Οak, έχουν πολλές ωραίες ιδέες για γιορτινά ταιριάσματα να προτείνουν. Αρκεί να τους το ζητήσετε. Στα καταστήματα του Χαλανδρίου, από όπου ξεκίνησε το 2013, της Νέας Ερυθραίας και της Βουλιαγμένης βρίσκει κανείς από επιλογές που θα δώσουν μια διαφορετική νότα στο καθημερινό τραπέζι –οι μικρές γιορτές είναι εξίσου απαραίτητες με τις μεγάλες– μέχρι ιδιαίτερα σπάνιες φιάλες. Πέρα από μια μεγάλη γκάμα κρασιών από κτήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, κάποια από τα οποία δικές τους αποκλειστικές εισαγωγές, στα ράφια τους σας περιμένουν μια εκτενέστατη συλλογή ποτών, ποικίλα οινικά αξεσουάρ, αλλά και πούρα, που φυλάσσονται στο ειδικό δωμάτιο συντήρησης. Ειδική μνεία αξίζει και το κομμάτι του delicatessen, με ιδιαίτερα προϊόντα, ελληνικά και ξένα: από τα εκλεκτά τυριά και αλλαντικά σε σάλτσες, προϊόντα τρούφας, φουα γκρά, πατέ και καπνιστά ψάρια κι άλλα ανάλογα καλούδια μέχρι τα αφράτα artisanal πανετόνε, η συλλογή είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Ψώνια, δώρα, τα καλύπτει όλα και με το παραπάνω. Α.Σ.

Χαλάνδρι: Λ. Κηφισίας 282, Τ/210-68.58.078, Βουλιαγμένη: Αθηνάς 7Α, Τ/210-68.58.078, Νέα Ερυθραία: Χαριλάου Τρικούπη 101, Τ/210-68.58.078 και oakcava.gr

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή