«Βεγγέρα στη Σμύρνη», το εστιατόριο του Γαστρονόμου

«Βεγγέρα στη Σμύρνη», το εστιατόριο του Γαστρονόμου

Το πρώτο pop-up εστιατόριο του «Γαστρονόμου» ξαναζωντανεύει τα τρανά σμυρναίικα τραπέζια και με ένα αυθεντικό μικρασιατικό μενού επιστρέφει σε μια σημαντική, επιδραστική κληρονομιά

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ούζο ή τσίπουρο, λακέρδα και τουρσάκια ξεκινάει αυτό το ταξίδι στη Σμύρνη του άλλοτε. Για τους Ρωμιούς της Μικράς Ασίας ήταν ιερή η ώρα του μεζέ, που ετοιμαζόταν ευλαβικά, κανονικό τελετουργικό. Να σου η βελούδινη σκορδαλιά με το αμύγδαλο, να σου τα ψητά, κυμινάτα σουτζουκάκια με το γιαούρτι, να σου κι οι λαδεροί, γλυκοφάγωτοι λαχανοντολμάδες με το κουκουνάρι και τις σταφίδες τους. Όσο το μενού ξετυλίγεται σιγά σιγά, συνταγή τη συνταγή, τριγύρω σου έχεις εικόνες της κοσμοπολίτικης πόλης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τυπώθηκαν σε διαφάνειες. Μικρά τμήματα ενός αναμνηστικού δελτάριου που έγιναν μεγάλα δίνουν το δικό τους χρώμα στη σάλα του «Βεγγέρα στη Σμύρνη», του pop-up εστιατορίου που έστησαν ο «Γαστρονόμος» και η Mastercard σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της Πειραιώς 138. Στόχος όλων να αναβιώσουν τις οικογενειακές γιορτές στα αστικά σμυρναίικα σπίτια του άλλοτε, να επαναφέρουν την αύρα, την ατμόσφαιρα, την απλοχεριά μιας πόλης που το φαγητό το τιμούσε και το γιόρταζε. Να «φωτίσουν» τις μαγειρικές του μικρασιατικού ελληνισμού που, όπου κι αν βρέθηκε, τα γευστικά προικιά του τα είχε μαζί του, φυλακτό.

Μια «αγκαλιά» θέλησε να φτιάξει ο Σταύρος Παπαγιάννης, συνιδρυτής με τον Γιώργο Κυριαζή τoυ Stage Design Office, ο οποίος σχεδίασε τον χώρο και επιμελήθηκε την art de la table. Ένα περιβάλλον που να σε τυλίγει με εικόνες, ένα ατμοσφαιρικό αλισβερίσι του τότε και του τώρα. Δεν είναι μόνο τα λευκοστρωμένα τραπέζια, τα σερβίτσια, τα ποτήρια. Είναι και τα «σημαδιακά» αντικείμενα στα εσωτερικά «παράθυρα»: μια καράφα, μια κρυστάλλινη πιατέλα με χρυσές λεπτομέρειες, μια σειρά από ασημένια κουταλάκια…

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή