Σύμφωνα με τα λεξικά, η λέξη μπουγάτσα ή μπογάτσα, όπως και το μεσαιωνικό πογάτσα και το τουρκικό bogaca προέρχονται από το λατινικό focaccia και αυτό με τη σειρά του έχει προέλθει από το panis focacius που σημαίνει φουρνισμένο αρτοσκεύασμα.
Το ιδιαίτερο στοιχείο της μπουγάτσας που τη διαφοροποιεί από άλλες πίτες δεν είναι η γέμιση αλλά το φύλλο της και ο τρόπος που αυτό διπλώνεται σαν φάκελος για να την περικλείσει. Πιο γνωστή και διαδεδομένη σήμερα, ιδίως στη Νότια Ελλάδα, είναι η μπουγάτσα με κρέμα ωστόσο το είδος της γέμισης ποικίλλει: συνήθως οι αλμυρές εκδοχές είναι με τυρί ή κιμά, αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές, λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακές.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr