11 γλυκές και αλμυρές συνταγές για απίθανη μπουγάτσα

11 γλυκές και αλμυρές συνταγές για απίθανη μπουγάτσα

Ανάμεσά τους θα βρείτε και τις πιο κλασικές και δημοφιλείς μπουγάτσες, όπως αυτήν της Θεσσαλονίκης, αλλά και την πολίτικη με σκέτο φύλλο

33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα λεξικά, η λέξη μπουγάτσα ή μπογάτσα, όπως και το μεσαιωνικό πογάτσα και το τουρκικό bogaca προέρχονται από το λατινικό focaccia και αυτό με τη σειρά του έχει προέλθει από το panis focacius που σημαίνει φουρνισμένο αρτοσκεύασμα.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της μπουγάτσας που τη διαφοροποιεί από άλλες πίτες δεν είναι η γέμιση αλλά το φύλλο της και ο τρόπος που αυτό διπλώνεται σαν φάκελος για να την περικλείσει. Πιο γνωστή και διαδεδομένη σήμερα, ιδίως στη Νότια Ελλάδα, είναι η μπουγάτσα με κρέμα ωστόσο το είδος της γέμισης ποικίλλει: συνήθως οι αλμυρές εκδοχές είναι με τυρί ή κιμά, αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές, λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακές. 

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή