Σε αυτά τα εστιατόρια παραγγέλνεις τραχανά!

Σε αυτά τα εστιατόρια παραγγέλνεις τραχανά!

Γίνεται σούπα ή τραχανότο, παίζει σε ταμπλό θαλασσινό, βάφεται σε διάφορα χρώματα από τα υλικά μαζί με τα οποία μαγειρεύεται. Οι σεφ της πόλης τον τραχανά τον κάνουν πολλά.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι θυμόμαστε τις μαμάδες και τις γιαγιάδες της γειτονιάς να απλώνουν τον τραχανά για να στεγνώσει. Και αυτή τη χαρακτηριστική του μυρωδιά − γλυκιά και ξινή μαζί. Ως παιδιά μπορεί ορισμένοι να τον απορρίψαμε, με τα χρόνια όμως αρχίσαμε να λαχταράμε ένα ζεστό πιάτο τραχανά ως το καλύτερο αντίδοτο για τα κρύα του χειμώνα. Και ενώ στα σπίτια το παραδοσιακό υλικό καλά κρατούσε, και που και που το έβρισκες και σε καμιά παραδοσιακή ταβέρνα ή μαγειρείο, επί χρόνια στα εστιατόρια σπάνια το συναντούσες. Μέχρι που το ελληνικό comfort food που αρχικά τα βρήκε σκούρα στους πιο «επίσημους» χώρους φαγητού, άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και να παίρνει σιγά σιγά, και προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, επίτιμη θέση στο τραπέζι. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους αγαπημένους μας τρόπους που οι σεφ επιλέγουν να το μαγειρέψουν. Πάμε για τραχανά.

Simul: Ένας κοκκινιστός τραχανάς-σήμα κατατεθέν

Πολλά αλλάζουν στο μενού σεζόν με τη σεζόν, ο κόκορας με τον τραχανά, όμως, παλιός μας γνώριμος, από τον πρώτο καιρό που άνοιξε το εστιατόριο του Κολωνακίου, μένει ακούνητος στη θέση του, με πολύ μικρές παρεμβάσεις μόνο. Είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Τρυφερός ο κόκορας, με τραγανή πετσούλα, γλυκοφάγωτος ο ξινός τραχανάς με τον πελτέ, που μοσχοβολάει κανέλα κι άλλα γλυκά μπαχαρικά. Μερικές «τελίτσες» αρσενικού Νάξου βάζουν την τελική πινελιά σε ένα πιάτο που αποτυπώνει πολύ όμορφα την comfort πλευρά της σύγχρονης κουζίνας του σεφ και συνιδιοκτήτη του Simul Νίκου Θωμά. Χαίρεσαι να το ξαναβρίσκεις. Α.Σ. 

Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, Τ/210-72.24.737

Με θαλασσινά και αυγοτάραχο στο Travolta

Δεν είναι όποιος και όποιος αυτός ο τραχανάς. Φτιάχνεται με γάλα στεπικής αγελάδας τύπου Κατερίνης από τη φάρμα του Δημήτρη Δήμου. Ο τελευταίος έχει αναλάβει το σημαντικό έργο της διάσωσης, της εκτροφής και της αναπαραγωγής παραμελημένων αυτόχθονων φυλών ζώων που κινδύνευαν να εξαφανιστούν και το μαγειρικό δίδυμο Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος (Hoocut, Basegrill, Travolta, Franco Manca) τον στηρίζει χρησιμοποιώντας τα προϊόντα και τα κρεατικά του. Στον ήδη γευστικό τραχανά έρχονται να προστεθούν διάφορα θαλασσινά, όπως μύδια, κυδώνια, καλαμάρι και γαρίδες. Και στο τέλος λίγο αυγοτάραχο. Γ.Π.

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/ 210-57.19.222

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή