Από αυτά τα deli ξεκινούν τα καλύτερα γιορτινά τραπέζια

Από αυτά τα deli ξεκινούν τα καλύτερα γιορτινά τραπέζια

Καμαμπέρ ή παστουρμά; Σοκολάτες ή τρούφες; Για τις εκλεκτές λιχουδιές του γιορτινού τραπεζιού κάνουμε στάση εδώ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, ξεκινάμε να χαζεύουμε συνταγές και να σχεδιάζουμε στο μυαλό μας γιορτινά τραπέζια. Εξίσου σημαντικοί όμως με τις δοκιμασμένες συνταγές και τον καλό προσχεδιασμό είναι, για ένα πετυχημένο τραπέζι, οι άνθρωποι που μας προμηθεύουν με τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες.: από κρεμώδη καμαμπέρ μέχρι λεπτοκομμένους παστουρμάδες, και από καπνιστούς σολομούς μέχρι τρούφες, τσάτνεϊ, ζυμαρικά και σοκολάτες. Στα deli που ακολουθούν βρίσκουμε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες λιχουδιές που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Παραδοσιακό Μπακάλικο: Κάθε φορά κάτι καινούργιο​

πακαλική και μαντινάδες πουλάει ο Κρητικός Γιάννης Βογιατζιδάκης. Έχει συστήσει στην Αθήνα δεκάδες κρητικά προϊόντα, κι όχι μόνο, αφού είναι οικουμενικό το περιεχόμενο του παντοπωλείου του. Τα πάντα τα περνάει κόσκινο, τα καλοδιαλέγει και τα πουλάει σε ανταγωνιστικές τιμές. Έχω δει να αλλάζουν πολλές φορές στα ράφια του τα προϊόντα, είτε επειδή σταμάτησαν να είναι όσο αξιόλογα ήταν στην αρχή, είτε επειδή ο ίδιος ανακάλυψε κάτι ακόμα πιο ποιοτικό. Έχω δει το Παραδοσιακό Μπακάλικο να μεγαλώνει, να ομορφαίνει και να προοδεύει. Στις γραβιέρες και τα ανθότυρα έχει κάνει διατριβή, μπορεί να σου εξηγήσει με σχολαστικότητα από την παραγωγή μέχρι και τη γεύση τους, και ξέρει από τι χρώμα είναι τα προβατάκια μέχρι σε τι θερμοκρασία σερβίρεται το κάθε τυρί. Έχουν γραβιέρες γλυκές και πικάντικες, φρέσκες και παλαιωμένες, πρόβειες, αιγοπρόβειες και γίδινες, και αντίστοιχη εξειδίκευση έχουν και στα ανθότυρα. Στο μπακάλικό του θα βρούμε τα καλύτερα κρητικά μέλια, παξιμάδια, ελιές και ελαιόλαδα, αλλά και έκτακτα ξιδάτα καπνιστά λουκάνικα, απάκια, ξύγαλα, στάκες και σαλιγκάρια. Ωστόσο ο Γιάννης έχει εξασφαλίσει και μια μεγάλη ποικιλία από γαλανόλευκες λιχουδιές και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Η γνώμη του πελάτη είναι σημαντική, την υπολογίζει σοβαρά, και κάπως έτσι έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Κάθε φορά που τον επισκέπτομαι, πάντα ξετρυπώνω και κάτι καινούριο. Ν.Μ.

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

Καραμανλίδικα του Φάνη: Το μεζετζίδικο του μερακλή

Μια τρύπα ήταν το μαγαζάκι του Αραπιάν, εκεί που πρωτογνωρίσαμε τον σημερινό αρχιμπακάλη Φάνη Θεοδωρόπουλο, στο παλιό κατάστημα του μπαμπά του. Ένα μικρό μπακαλικάκι, ή πιο σωστά ένας διάδρομος με βιτρίνα όλο κι όλο το μαγαζί. Κι από εκεί, που ήταν ήδη ένα τυράδικο σοβαρό, μετακόμισε διαγωνίως απέναντι και μεταμορφώθηκε σε σωστή σαλουμερία, μια κούκλα ευρωπαϊκών προδιαγραφών με ανατολίτικο comfort συναίσθημα. Από τις προθήκες τους παρελαύνει όλη η Ελλάδα. Ξινομυζήθρα μήλου, παλιό κασέρι Ξάνθης, αρμυροτύρι από την Κάσο, καρίκι τηνιακό, οινοσπερίτης Ίου, χοιρομέρι στα κάρβουνα και καραμανλίδικοι παστουρμάδες κορυφαίοι από τη Δράμα, σουτζούκια και σαλάμι ιβηρικού χοίρου με καρύδι και σταφίδα, κι από βουβαλινό βούτυρο και καπνιστό σκουμπρί Κομοτηνής, μέχρι χαλβά μαστιχάτο Δράμας και χειροποίητη παστουρμαδόπιτα θα βρούμε εδώ. Πριν ψωνίσετε δοκιμάστε, και κυρίως ρωτήστε για τις αποκλειστικότητες και τις νέες αφίξεις. Εδώ υπάρχει διάδραση, οι πωλητές είναι ενημερωμένοι, ξέρουν τι τους γίνεται, είναι καλά διαβασμένοι και γνώστες, και θα σας πουν και δυο, και τρία, λόγια για τα διαλεχτά καλούδια τους. Τα δύο καταστήματα, παλιό και νέο, μικρό και μεγάλο, λειτουργούν παράλληλα, ενώ άνοιξε στο μεταξύ κι ένα τρίτο, σε στυλ μεζετζίδικου στην Ερμού, όπου σερβίρει, όπως και στο κατάστημα της Σωκράτους, τα της βιτρίνας και μερικά ακόμα έντεχνα μεζεδάκια. Ο Φάνης συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση, διατηρεί και ανανεώνει την εκλεκτή συλλογή τους με τυριά και αλλαντικά, και διευρύνει την πιστή του πελατεία. Ν.Μ.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184, Ευριπίδου 41, Αθήνα, Τ/210-32.17.238, Ερμού 119, Μοναστηράκι, Τ/210-32.19.119, eshop karamanlidika.gr

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή