Όλα τα μυρωδικά ταιριάζουν
Μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, άνηθος, μάραθος, βασιλικός, δυόσμος, καυκαλήθρες, όλα τα μυρωδικά «παίζουν». Αυστηρός κανόνας δεν υπάρχει. Καλό πάντως είναι να βάζουμε τα μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε στο φαγητό που συνοδεύει ο πουρές ή ταιριαστούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα, αν τον σερβίρουμε πλάι σε κρεατικά κοκκινιστά με κανέλα και μαϊντανό, ταιριάζει να προσθέσουμε μαϊντανό ή λίγο θυμάρι. Σε λεμονάτα με άνηθο, ταιριάζει ο πουρές με άνηθο, μάραθο ή ρίγανη. Αν συνοδεύει ψάρια ψητά, ταιριάζουν ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος, το σχοινόπρασο. Οι συνδυασμοί άπειροι.
Πουρές από τις πατάτες του ψητού
Ένας εξαιρετικής νοστιμιάς πουρές είναι αυτός που γίνεται με τις πατάτες που ψήνονται μαζί με φουρνιστά κρεατικά (κοτόπουλο, αρνί, κατσικάκι κ.λπ.). Αφού ψήσουμε το φαγητό, βγάζουμε τις πατάτες, τις πολτοποιούμε και τις ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας όσο ζουμί από το ταψί χρειάζεται ώστε να προκύψει ένας πουρές λείος και όσο σφιχτός θέλουμε. Λάδι ή βούτυρο δεν χρειάζεται να βάλουμε – αρκεί το λίπος που θα έχει «αφήσει» το κρέας στο ταψί. Εμπλουτίζουμε τον πουρέ με τα μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε στο ψητό.
Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.