7 κλασικά λάθη που όλοι κάνουμε στο γιορτινό τραπέζι

7 κλασικά λάθη που όλοι κάνουμε στο γιορτινό τραπέζι

Είστε καλεσμένοι σε τραπέζι και θέλετε να απολαύσετε μεν το φαγητό αλλά να μην το μετανιώσετε κατόπιν εορτής; Να τι δεν πρέπει να κάνετε

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις μέρες, μπορούμε να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να ενδώσουμε σε γαστρονομικούς πειρασμούς. Αλλά και αυτό έχει τον τρόπο και τους κανόνες του – για να μην το μετανιώσουμε… κατόπιν εορτής.

Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι κατά την εορταστική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από ξενοιασιά και χαλάρωση, πρέπει να αντισταθούμε στους διατροφικούς πειρασμούς των ημερών. Οι γιορτές, εξηγεί ο δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, παθολόγος – διατροφολόγος, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να μας κυριεύσει η υγιεινο-διαιτητική πρόληψη. Γιατί αυτές είναι κατεξοχήν οι μέρες που ξανασυναντιόμαστε με τους φίλους και την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, τρώμε πιο ήρεμα και το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο του γλεντιού, της χαράς, της επικοινωνίας. Επιπλέον, το αντίδοτο στην υπερβολή -και όχι μόνο των εορταστικών ημερών-, δεν είναι η στέρηση, αλλά η απόλαυση, φυσικά στο πλαίσιο του φυσιολογικού και όχι της υπερφαγίας.

Εορταστικές «οδηγίες»

Όχι στη στέρηση

Ας αφεθούμε να δοκιμάσουμε τις ξεχωριστές γεύσεις των εορτών και να απολαύσουμε αυτή την ευχάριστη περίοδο, χωρίς, όμως, να τη χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι για να υποκύψουμε στην υπερφαγική μας μανία.

Με τα παιδιά «χαλαρά»

Δεν χρειάζεται να τα καταπιέζουμε στο γιορτινό τραπέζι. Σίγουρα είναι προτιμότερο να καταναλώσουν περισσότερο λευκό από κόκκινο κρέας, αλλά αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι να μην παραλείψουμε να τους σερβίρουμε σαλάτα εποχής με το γεύμα τους και να τα αποτρέψουμε από την υπερκατανάλωση γλυκών με πολλά λιπαρά, όπως οι τούρτες.

Κέφι και κίνηση

Ας αδράξουμε την ευκαιρία να χορέψουμε ή να περπατήσουμε στις αργίες που μεσολαβούν, ώστε να κάψουμε θερμίδες. Έτσι δεν θα μελαγχολήσουμε ανεβαίνοντας στη ζυγαριά… κατόπιν εορτής.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT