Φτιάξαμε γιορτινά γλυκά με Τούρκους πρόσφυγες που ζουν μόνιμα στην Αθήνα

Φτιάξαμε γιορτινά γλυκά με Τούρκους πρόσφυγες που ζουν μόνιμα στην Αθήνα

Τέσσερις γυναίκες – πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, μας μιλούν για την προσαρμογή τους στη χώρα μας και μας φτιάχνουν κουραμπιέδες και πηνίρ χαλβά για τις γιορτές.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις χαμογελαστές γυναίκες μας καλωσορίζουν την ώρα που φτάνουμε στην «Πηγή». Η Nuran, η Gul, η Husne και η Elif ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 4 χρόνια όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, την Τουρκία, λόγω της σχέσης τους με το κίνημα του Γκιουλέν, ο επικεφαλής του οποίου κατηγορήθηκε για το πραξικόπημα του 2016. Μέσα σε μια νύχτα έχασαν τα πάντα και ήρθαν στην Ελλάδα για να αναζητήσουν άσυλο. Υπολογίζεται ότι 110.000 οικογένειες Τούρκων φυγαδεύτηκαν στην Ευρώπη, πολλοί πέρασαν από την Ελλάδα και σήμερα, περίπου 1.500 οικογένειες μένουν μόνιμα εδώ.

«Καλωσήρθατε», μας λέει στα ελληνικά η Nuran. Έρχεται καθημερινά στην «Πηγή» για το μάθημα των ελληνικών και πλέον μιλάει με άνεση τη γλώσσα. Η «Πηγή» είναι ένα κέντρο (Κοινωνική Συνεταιριστική Εταιρεία), που δημιούργησαν οι Τούρκοι πρόσφυγες πριν από δύο χρόνια στην Καλλιθέα. Εδώ συναντιούνται για προσευχή, μαθήματα ελληνικών, θρησκευτικών και ψυχοθεραπεία. Η κοινότητα τους είναι αρκετά εξωστρεφής και θεωρούν πολύ σημαντική τη συναναστροφή με ντόπιους για την ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που επιδίωξαν να κάνουν, να φτιάξουν μια δομή, όπου εκτός από μαθήματα, θα συναντιούνται για κοινωνικές εκδηλώσεις, γιορτές, γενέθλια.

Η Nuran μας ενημερώνει για τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, το Ραμαζάνι, το Κουρμπάν και μας καλεί να έρθουμε για να φάμε όλοι μαζί. Έχουμε πολλές κοινές συνταγές με τους Τούρκους που τις κάνουμε σε διάφορες παραλλαγές. Σήμερα μας κάλεσαν να φτιάξουμε γιορτινά γλυκά· κουραμπιέδες και πηνίρ χαλβά. Στην τουρκική κουζίνα kurabiye, σημαίνει γενικά «μπισκότο». Στην Ελλάδα, ο κουραμπιές είναι το ίδιο μπισκότο, που φτιάχνεται όμως σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως Χριστούγεννα ή ως κέρασμα σε σημαντικές οικογενειακές γιορτές, όπως σε γάμους και βαπτίσεις. Στην Τουρκία το αγαπάνε πολύ και τους αρέσει να το απολαμβάνουν καθημερινά με το τσάι τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή